kawa Lodowa po wietnamsku

pyszny, schłodzony, orzeźwiający napój! Już sama nazwa napoju mówi o jego zawartości. Jest to zimna czarna kawa podawana z różnymi dodatkami: mlekiem, skondensowanym mlekiem, lodami, cukrem, syropem, alkoholem, ale w każdym razie koniecznie z lodem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
35 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Istnieją różne przepisy na ten napój, możesz wybrać dowolny smak i dostępność produktów. Do przygotowania Kawy Lodowej lepiej jest używać niedrogich mieszanek kawy wykonanych w 100% z arabiki. Ponieważ przygotowujemy wietnamską kawę z dodatkiem skondensowanego mleka, odpowiednia jest również kawa z 10-20% Robusty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej przygotować napój ze świeżo zmielonej kawy, czyli ziaren, ale nie trzeba ich mielić w pył: napój nie powinien zawierać fusów z Kawy. Ziarna lepiej używać średnio palonego, przy bardzo ciemnym paleniu kawa będzie gorzka. Idealnie byłoby użyć prawdziwej Wietnamskiej kawy, która różni się od innych odmian miękkością, brakiem ostrej goryczy i bogatą paletą doznań smakowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrobiłem kawę w Turku, ale lepiej jest użyć aluminiowego ekspresu do kawy z filtrami, który jest używany w ojczyźnie tego napoju. W przeliczeniu 2 łyżeczki zmielonej kawy na 150 ml wody.A podczas parzenia kawy w Turku lub gotowania we francuskiej prasie napój należy dodatkowo przefiltrować. Chłodzimy kawę, można to zrobić w klasyczny sposób - w naturalnych warunkach. Dzięki szybkiemu chłodzeniu świeżo parzona kawa jest natychmiast chłodzona przez system wymiany ciepła

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mleko skondensowane powinno być prawdziwe naturalne. W Wietnamie sprzedawane jest specjalne mleko skondensowane do takiej kawy. Skondensowane mleko wkładamy do szklanki. Wlej schłodzoną kawę, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lód może być używany w dowolnym (dowolnym kalibrze), ale lepszy niż domowy i świeży mróz z wody butelkowanej, z mineralizacją 150 mg/l.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż lód do długiej, wąskiej szklanki, napełnij szklankę dwiema trzecimi, wlej lód do kawy ze skondensowanym mlekiem. Podawaj napój do stołu. Wietnamska kawa jest zwykle podawana ze słomką i łyżeczką. Napój ten różni się od innych kaw smakiem, harmonijnie łączy nuty wanilii, czekolady, karmelu, przypraw i śmietany, daje długi przyjemny posmak i doskonale gasi pragnienie w letnie upalne dni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g

Podobne przepisy