skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Istnieją różne przepisy na ten napój, możesz wybrać dowolny smak i dostępność produktów. Do przygotowania Kawy Lodowej lepiej jest używać niedrogich mieszanek kawy wykonanych w 100% z arabiki. Ponieważ przygotowujemy wietnamską kawę z dodatkiem skondensowanego mleka, odpowiednia jest również kawa z 10-20% Robusty.
Krok 2:
Lepiej przygotować napój ze świeżo zmielonej kawy, czyli ziaren, ale nie trzeba ich mielić w pył: napój nie powinien zawierać fusów z Kawy. Ziarna lepiej używać średnio palonego, przy bardzo ciemnym paleniu kawa będzie gorzka. Idealnie byłoby użyć prawdziwej Wietnamskiej kawy, która różni się od innych odmian miękkością, brakiem ostrej goryczy i bogatą paletą doznań smakowych.
Krok 3:
Zrobiłem kawę w Turku, ale lepiej jest użyć aluminiowego ekspresu do kawy z filtrami, który jest używany w ojczyźnie tego napoju. W przeliczeniu 2 łyżeczki zmielonej kawy na 150 ml wody.A podczas parzenia kawy w Turku lub gotowania we francuskiej prasie napój należy dodatkowo przefiltrować. Chłodzimy kawę, można to zrobić w klasyczny sposób - w naturalnych warunkach. Dzięki szybkiemu chłodzeniu świeżo parzona kawa jest natychmiast chłodzona przez system wymiany ciepła
Krok 4:
Mleko skondensowane powinno być prawdziwe naturalne. W Wietnamie sprzedawane jest specjalne mleko skondensowane do takiej kawy. Skondensowane mleko wkładamy do szklanki. Wlej schłodzoną kawę, wymieszaj.
Krok 5:
Lód może być używany w dowolnym (dowolnym kalibrze), ale lepszy niż domowy i świeży mróz z wody butelkowanej, z mineralizacją 150 mg/l.
Krok 6:
Włóż lód do długiej, wąskiej szklanki, napełnij szklankę dwiema trzecimi, wlej lód do kawy ze skondensowanym mlekiem. Podawaj napój do stołu. Wietnamska kawa jest zwykle podawana ze słomką i łyżeczką. Napój ten różni się od innych kaw smakiem, harmonijnie łączy nuty wanilii, czekolady, karmelu, przypraw i śmietany, daje długi przyjemny posmak i doskonale gasi pragnienie w letnie upalne dni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g