manty po uzbecku

to wycieczka gastronomiczna po Azji Środkowej bez wychodzenia z domu! Prawdziwe uzbeckie manty są przygotowywane przy użyciu mięsa tylko jagnięciny lub wołowiny, należy dodać tłuszcz z ogona. Składniki w żadnym wypadku nie są przepuszczane przez maszynkę do mięsa, są drobno posiekane nożem, co nadaje nadzieniu soczystość i kruchość.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 54 % 19 g
171 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić manty w języku uzbeckim? W głębokim pojemniku ubij jajko kurze, dodaj sól i lekko ubij. Wlej tam wodę, jeszcze raz lekko ubij i zacznij wprowadzać mąkę, przesiewając przez sito. Przenieś ciasto na stół i ugniataj ręcznie przez 5 do 7 minut. Jeśli nie ma wystarczającej ilości mąki, dodaj małe porcje, ciasto nie powinno przyklejać się do stołu. Przenieś ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i podczas przygotowywania nadzienia pozwól mu odpocząć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób nadzienie mięsne. Drobno posiekaj mięso jagnięce ostrym nożem. Tłuszcz z ogona, po uprzednim wysłaniu do zamrażarki na 15 minut, również drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do posiekanych składników dodaj drobno posiekaną cebulę i przyprawy: Zira, czarny pieprz i sól. Zagnieść nadzienie rękami, aby cebula dała sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź 1/3" wypoczętego " ciasta, zwiń je w prostokątną warstwę i pokrój ciasto na kwadraty o wymiarach około 10 * 10 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na środku każdego kwadratu ułóż nadzienie jagnięce z tłuszczem z ogona i uformuj manti w ulubiony kształt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz każdą mantę dnem w oleju roślinnym i umieść na ruszcie mantovarki. Umieść mantovar na ogniu i gotuj uzbeckie manti na średnim ogniu przez 45 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie przygotuj marynowaną cebulę. Pokrój cebulę w pióra, przenieś do małej miski, wlej ocet i wymieszaj rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe gorące manti ułożyć na półmisku, na wierzchu ułożyć marynowaną cebulę, posypać czerwoną papryką i podawać ze śmietaną.

manty uzbeckie są gotowane na parze w mantikaskon lub mantyshnitsa. Istnieje dość duża liczba opcji nadzienia: z mięsem, dynią, ziemniakami. Ogólnie na każdy gust!
Manti wyszły bardzo smaczne, ale wolę bardziej ciasto przaśne, bez dodatku jaja kurzego, składającego się tylko z wody, mąki i soli.
należy zauważyć, że mąka może potrzebować znacznie więcej niż wskazano w składnikach. Nie bój się, Dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal / 100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy