skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić manty w języku uzbeckim? W głębokim pojemniku ubij jajko kurze, dodaj sól i lekko ubij. Wlej tam wodę, jeszcze raz lekko ubij i zacznij wprowadzać mąkę, przesiewając przez sito. Przenieś ciasto na stół i ugniataj ręcznie przez 5 do 7 minut. Jeśli nie ma wystarczającej ilości mąki, dodaj małe porcje, ciasto nie powinno przyklejać się do stołu. Przenieś ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i podczas przygotowywania nadzienia pozwól mu odpocząć.
Krok 2:
Zrób nadzienie mięsne. Drobno posiekaj mięso jagnięce ostrym nożem. Tłuszcz z ogona, po uprzednim wysłaniu do zamrażarki na 15 minut, również drobno posiekaj.
Krok 3:
Do posiekanych składników dodaj drobno posiekaną cebulę i przyprawy: Zira, czarny pieprz i sól. Zagnieść nadzienie rękami, aby cebula dała sok.
Krok 4:
Weź 1/3" wypoczętego " ciasta, zwiń je w prostokątną warstwę i pokrój ciasto na kwadraty o wymiarach około 10 * 10 cm.
Krok 5:
Na środku każdego kwadratu ułóż nadzienie jagnięce z tłuszczem z ogona i uformuj manti w ulubiony kształt.
Krok 6:
Zanurz każdą mantę dnem w oleju roślinnym i umieść na ruszcie mantovarki. Umieść mantovar na ogniu i gotuj uzbeckie manti na średnim ogniu przez 45 minut.
Krok 7:
W tym czasie przygotuj marynowaną cebulę. Pokrój cebulę w pióra, przenieś do małej miski, wlej ocet i wymieszaj rękami.
Krok 8:
Gotowe gorące manti ułożyć na półmisku, na wierzchu ułożyć marynowaną cebulę, posypać czerwoną papryką i podawać ze śmietaną.
manty uzbeckie są gotowane na parze w mantikaskon lub mantyshnitsa. Istnieje dość duża liczba opcji nadzienia: z mięsem, dynią, ziemniakami. Ogólnie na każdy gust!
Manti wyszły bardzo smaczne, ale wolę bardziej ciasto przaśne, bez dodatku jaja kurzego, składającego się tylko z wody, mąki i soli.
należy zauważyć, że mąka może potrzebować znacznie więcej niż wskazano w składnikach. Nie bój się, Dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal / 100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g