Szprot z warzywami na zimę

najsmaczniejszy kęs! Zaskocz swoich krewnych! Szprot z warzywami to doskonały preparat na zimę. Ugotowałem tłuczone ziemniaki, otworzyłem słoik szprota z warzywami - i pełny obiad jest gotowy! Co za pomoc gospodyni, słowa nie mogą przekazać. A co najważniejsze, bardzo smaczne. Do gotowania potrzebujesz świeżo mrożonego szprota. Oczywiście należy go rozmrozić, a następnie wyczyścić. Z małą rybką nie jest to takie proste, ale musisz spróbować. Aby to zrobić, wygodnie jest użyć ostrych nożyczek lub krótkiego noża.
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 21 % 6 g
179 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Rozmrażamy szprot. Odetnij głowy. Za pomocą nożyczek lub noża ostrożnie przeciąć brzuch, oczyścić wnętrze.

2. Dokładnie umyj rybę, połóż ją na ręczniku papierowym. Pozwól mu trochę wyschnąć.

3. Obierz cebulę z łuski. Cienko kroimy półpierścienie.

4. Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce.

5. Wlej olej słonecznikowy na patelnię, Wyślij do ognia. Rozłóż cebulę, smaż do miękkości i przezroczystości. Nie ma potrzeby smażenia na złoty kolor.

6. Dodaj marchewki do cebuli, smaż na małym ogniu do miękkości.

7. Następnie rozłóż rybę. Dobrze, jeśli zdążyła wyschnąć. Obecność płynu nie jest pożądana.

8. Sól do smaku, dodaj cukier, liść laurowy, ziele angielskie. Wymieszaj składniki. Ogień jest mały.

9. Wlej sok pomidorowy do miski, wlej tutaj mąkę. Mieszaj ręczną trzepaczką, aż będzie gładka. Możesz mieszać łyżką lub widelcem, ale trudniej jest poradzić sobie z grudkami.

10. Wlej mieszaninę na patelnię do ryb i warzyw. Delikatnie wymieszaj. Zmniejsz ogień do minimum. Pozostaw do duszenia na pół godziny.

11. Wlej ocet do gotowych składników, trzymaj w ogniu przez 1-2 minuty. Kładziemy szprot z warzywami w uprzednio wysterylizowanym słoiku, zwijamy hermetycznie.

niech zimowe menu będzie jasne i zróżnicowane!

w razie potrzeby otwórz słoik,rozłóż zawartość na półmisku. Posyp posiekanymi ziołami. Warzywa są wygodne do zamrażania na zimę, a następnie w każdej chwili są pod ręką. Jako dodatek możesz użyć gotowanych ziemniaków, pszenicy lub owsianki perłowej. Chociaż taki szprot można jeść po prostu z chlebem, jako niezależne danie. Miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy