skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozmrażamy szprot. Odetnij głowy. Za pomocą nożyczek lub noża ostrożnie przeciąć brzuch, oczyścić wnętrze.
2. Dokładnie umyj rybę, połóż ją na ręczniku papierowym. Pozwól mu trochę wyschnąć.
3. Obierz cebulę z łuski. Cienko kroimy półpierścienie.
4. Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce.
5. Wlej olej słonecznikowy na patelnię, Wyślij do ognia. Rozłóż cebulę, smaż do miękkości i przezroczystości. Nie ma potrzeby smażenia na złoty kolor.
6. Dodaj marchewki do cebuli, smaż na małym ogniu do miękkości.
7. Następnie rozłóż rybę. Dobrze, jeśli zdążyła wyschnąć. Obecność płynu nie jest pożądana.
8. Sól do smaku, dodaj cukier, liść laurowy, ziele angielskie. Wymieszaj składniki. Ogień jest mały.
9. Wlej sok pomidorowy do miski, wlej tutaj mąkę. Mieszaj ręczną trzepaczką, aż będzie gładka. Możesz mieszać łyżką lub widelcem, ale trudniej jest poradzić sobie z grudkami.
10. Wlej mieszaninę na patelnię do ryb i warzyw. Delikatnie wymieszaj. Zmniejsz ogień do minimum. Pozostaw do duszenia na pół godziny.
11. Wlej ocet do gotowych składników, trzymaj w ogniu przez 1-2 minuty. Kładziemy szprot z warzywami w uprzednio wysterylizowanym słoiku, zwijamy hermetycznie.
niech zimowe menu będzie jasne i zróżnicowane!
w razie potrzeby otwórz słoik,rozłóż zawartość na półmisku. Posyp posiekanymi ziołami. Warzywa są wygodne do zamrażania na zimę, a następnie w każdej chwili są pod ręką. Jako dodatek możesz użyć gotowanych ziemniaków, pszenicy lub owsianki perłowej. Chociaż taki szprot można jeść po prostu z chlebem, jako niezależne danie. Miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g