SOCZYSTE MANTY

soczyste pyszne manti zachwycą wszystkich.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 64 % 28 g
203 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Przesiej mąkę, Zbierz zjeżdżalnią. Zrób wgłębienie na górze, wlej do niego jajko i 1 łyżkę. łyżka wody, dodaj sól. Zbierz mąkę od krawędzi do środka, aby woda i jajko nie wylewały się z wgłębienia. Zagnieść ciasto, dodając w małych porcjach pozostałą wodę, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj wilgotnym ręcznikiem i pozostaw na 30 minut.
2. Przygotuj nadzienie. Cebulę obrać, drobno posiekać, lekko podsmażyć na oleju roślinnym. Wymieszaj mieloną wołowinę i wieprzowinę, dodaj smażoną cebulę, posiekany czosnek, sól, pieprz, wlej trochę wrzącej wody i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
3. Rozwałkuj gotowe ciasto i wytnij koła o średnicy 7-8 cm, rozwałkuj krawędzie koła cieńsze niż środek. Umieść mięso mielone na środku koła.
ściśnij ciasto kciukiem i palcem wskazującym, lekko Odciągając krawędź i zbierając ją w fałdy. W środku musisz zostawić dziurę.
4. Wlej wodę do naczynia, zagotuj i dodaj liść laurowy.
połóż pozy na kratach pozy, uprzednio zanurzając dno każdej pozy w oleju roślinnym.
5. Gotuj na parze przez 20 minut przy ciągłym gotowaniu i pod szczelnie zamkniętą pokrywką.
6. Połóż gotowe pozy na talerzu i podawaj z sosem sojowym.Są pozycje, których potrzebujesz gorącymi, koniecznie rękami. W razie potrzeby wlej trochę sosu sojowego do otworu na górze. Następnie ugryź kawałek ciasta, wypij cały sok nagromadzony podczas gotowania, a następnie w rzeczywistości zjedz samą pozę. Popijaj pozy gorącą herbatą z mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy