skład / składniki
metoda gotowania
przekąski to wszechstronne danie, które można podawać zarówno na wakacje, jak i w dni powszednie. Ostatnio szczególnie popularne są przekąski w tartletkach. Należy zauważyć, że taka przekąska jest opłacalnym rozwiązaniem. W końcu jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a nadzienie może być bardzo różnorodne: od słodkiego do słonego, a nawet pikantnego. Jedynym zastrzeżeniem jest podanie takiej przekąski natychmiast po ugotowaniu. Kilka godzin-a tartaletki zamoczą się, z czego stracą smak, sama tartaletka nie będzie już chrupiąca.
1. Przede wszystkim musisz ugotować jajka. Aby to zrobić, włóż je do małej patelni, napełnij wodą. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia. Od momentu wrzenia gotuj przez 6 minut.
2. Przenosimy jajka do przygotowanego wcześniej pojemnika wypełnionego zimną wodą. Gdy ostygną, obierz je ze skorupy. Przygotowane jaja kurze kroimy w bardzo małe kostki. Włóż do miski.
3. Spuść płyn z wątroby dorsza, rozłóż wątrobę na jajach. Ugniataj widelcem. Kawałki jaj i wątroby powinny być tej samej wielkości.
4. Umyj zieloną cebulę pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Drobno posiekaj, włóż do sałatki. Zostawiamy trochę do dekoracji przekąski.
5. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj do pozostałych składników. Dodajemy sok do smaku, nie trzeba dodawać całego. Solić. Dobrze wymieszaj.
6. Napełnij tartaletki nadzieniem. Udekoruj posiekaną zieloną cebulą, która została wcześniej pozostawiona.
podawaj natychmiast na stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątroba dorsza w oleju - 613 kcal/100g