manti z kurczakiem

dedykowany wszystkim miłośnikom mięsa z kurczaka!
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 59 % 16 g
117 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagniataj ciasto. Dodaj sól, jajko, mąkę do wody i zagniataj ciasto. Przykryj folią i pozostaw na stole, odpocznij przez godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj smażenie. Posiekaj cebulę 100g., papryka bułgarska 300gr. i pomidory 300 gramów. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego smażymy warzywa, pod koniec gotowania solimy i pieprzymy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj filet z kurczaka, cebulę i zioła, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj długą opaskę uciskową z ciasta i podziel na kawałki o wadze około 30 gramów, przykryj folią. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta o grubości 2-3 milimetrów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na środku rozwałkowanych kółek ciasta kładziemy mięso mielone, 50 gramów i szczypamy przeciwne strony ciasta, a następnie łączymy krawędzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj manty olejem roślinnym i włóż do kotła manty, około 8 sztuk na każdy arkusz. Wlej wodę, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 45 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż Manti na talerzu, udekoruj smażonymi warzywami. Podawać ze śmietaną. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy