skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zagniataj ciasto. Dodaj sól, jajko, mąkę do wody i zagniataj ciasto. Przykryj folią i pozostaw na stole, odpocznij przez godzinę.
Krok 2:
Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj smażenie. Posiekaj cebulę 100g., papryka bułgarska 300gr. i pomidory 300 gramów. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego smażymy warzywa, pod koniec gotowania solimy i pieprzymy.
Krok 3:
Drobno posiekaj filet z kurczaka, cebulę i zioła, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Rozwałkuj długą opaskę uciskową z ciasta i podziel na kawałki o wadze około 30 gramów, przykryj folią. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta o grubości 2-3 milimetrów.
Krok 5:
Na środku rozwałkowanych kółek ciasta kładziemy mięso mielone, 50 gramów i szczypamy przeciwne strony ciasta, a następnie łączymy krawędzie.
Krok 6:
Nasmaruj manty olejem roślinnym i włóż do kotła manty, około 8 sztuk na każdy arkusz. Wlej wodę, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 45 minut.
Krok 7:
Rozłóż Manti na talerzu, udekoruj smażonymi warzywami. Podawać ze śmietaną. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g