faszerowana kapusta

oryginalny przepis na faszerowaną kapustę. Do tego pyszne! Wynik Zasadniczo faszerowana kapusta to po prostu ogromny Gołąbek.
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 36 % 8 g
130 kcal
IG: 57 / 43 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
aby przygotować faszerowaną kapustę zgodnie z tym przepisem, możesz wziąć gotowe mięso mielone. Ale kiedy nie ma gotowego pod ręką, musisz zrobić to sam.
więc obierz cebulę i marchewkę, drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
smażyć pokrojone warzywa w oleju roślinnym.
chleb moczymy w czystej wodzie.
z mięsa robimy mięso mielone, przepuszczając je przez maszynę do mięsa. Ostatnio coraz częściej używam do tego robota kuchennego.
Połącz razem smażone warzywa, mięso mielone i wyciśnięty kleik chlebowy. Dodaj przyprawy i sól do swoich upodobań.
następnie dodaj jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
główka kapusty musi być ugotowana i zdemontowana na arkusze.
aby przeprowadzić proces nadziewania, należy przygotować pojemnik z kulistym dnem i włożyć do niego gazę lub szmatkę.
na tkaninie układamy największe górne liście kapusty, smarujemy mielonym mięsem, a następnie ponownie kładziemy liście kapusty (już mniejsze) i ponownie smarujemy je mielonym mięsem.
następnie łączymy arkusze kapusty pokryte mielonym mięsem-otrzymasz piłkę (lub piłkę) o prawie idealnym kształcie.
najwygodniej jest gotować taką kulkę w szybkowarze, ale jeśli nie masz tej cudownej techniki, możesz po prostu upiec faszerowaną kapustę w piekarniku, aż będzie całkowicie ugotowana.
w szybkowarze kapusta gotuje się na parze przez około dwadzieścia minut.
gotowa kapusta jest soczysta i pachnąca, zachowując smak mięsa w środku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy