faszerowana kapusta
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować faszerowaną kapustę zgodnie z tym przepisem, możesz wziąć gotowe mięso mielone. Ale kiedy nie ma gotowego pod ręką, musisz zrobić to sam.
więc obierz cebulę i marchewkę, drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
smażyć pokrojone warzywa w oleju roślinnym.
chleb moczymy w czystej wodzie.
z mięsa robimy mięso mielone, przepuszczając je przez maszynę do mięsa. Ostatnio coraz częściej używam do tego robota kuchennego.
Połącz razem smażone warzywa, mięso mielone i wyciśnięty kleik chlebowy. Dodaj przyprawy i sól do swoich upodobań.
następnie dodaj jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
główka kapusty musi być ugotowana i zdemontowana na arkusze.
aby przeprowadzić proces nadziewania, należy przygotować pojemnik z kulistym dnem i włożyć do niego gazę lub szmatkę.
na tkaninie układamy największe górne liście kapusty, smarujemy mielonym mięsem, a następnie ponownie kładziemy liście kapusty (już mniejsze) i ponownie smarujemy je mielonym mięsem.
następnie łączymy arkusze kapusty pokryte mielonym mięsem-otrzymasz piłkę (lub piłkę) o prawie idealnym kształcie.
najwygodniej jest gotować taką kulkę w szybkowarze, ale jeśli nie masz tej cudownej techniki, możesz po prostu upiec faszerowaną kapustę w piekarniku, aż będzie całkowicie ugotowana.
w szybkowarze kapusta gotuje się na parze przez około dwadzieścia minut.
gotowa kapusta jest soczysta i pachnąca, zachowując smak mięsa w środku.
więc obierz cebulę i marchewkę, drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
smażyć pokrojone warzywa w oleju roślinnym.
chleb moczymy w czystej wodzie.
z mięsa robimy mięso mielone, przepuszczając je przez maszynę do mięsa. Ostatnio coraz częściej używam do tego robota kuchennego.
Połącz razem smażone warzywa, mięso mielone i wyciśnięty kleik chlebowy. Dodaj przyprawy i sól do swoich upodobań.
następnie dodaj jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
główka kapusty musi być ugotowana i zdemontowana na arkusze.
aby przeprowadzić proces nadziewania, należy przygotować pojemnik z kulistym dnem i włożyć do niego gazę lub szmatkę.
na tkaninie układamy największe górne liście kapusty, smarujemy mielonym mięsem, a następnie ponownie kładziemy liście kapusty (już mniejsze) i ponownie smarujemy je mielonym mięsem.
następnie łączymy arkusze kapusty pokryte mielonym mięsem-otrzymasz piłkę (lub piłkę) o prawie idealnym kształcie.
najwygodniej jest gotować taką kulkę w szybkowarze, ale jeśli nie masz tej cudownej techniki, możesz po prostu upiec faszerowaną kapustę w piekarniku, aż będzie całkowicie ugotowana.
w szybkowarze kapusta gotuje się na parze przez około dwadzieścia minut.
gotowa kapusta jest soczysta i pachnąca, zachowując smak mięsa w środku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g