manti z dynią i smalcem

Przygotuj niesamowicie pyszne danie kuchni uzbeckiej! Dawno temu na terytorium Uzbekistanu narodziło się coś bardzo smacznego o nazwie manty. To danie z cienkiego przaśnego ciasta z dużą ilością soczystego nadzienia mięsnego, gotowane na parze. Mój mąż nie rozpoznaje innych dodatków niż jagnięcina ze smalcem i dynią, więc najczęściej gotuję takie manti, są bardzo satysfakcjonujące.
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 48 % 20 g
216 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

rozbij jajko kurze do miski, wlej sól, ubij masę widelcem. Następnie wlej ciepłą wodę i przesiej mąkę, zagniataj strome ciasto, które nie przykleja się do rąk. Zagniatamy ciasto przez co najmniej 15 minut, aby uzyskać pożądaną elastyczność i elastyczność, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na 30 minut.

umyj mięso (mam jagnięcinę), lekko osusz ręcznikiem papierowym, posiekaj ostrym nożem na małe kawałki. Tłuszcz jest również krojony tak mały, jak to możliwe. Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski. Umyj dynię, obierz skórkę, usuń nasiona. Przygotowany kawałek kroimy w drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy sól, pieprz, dokładnie mieszamy.

wyjmij ciasto z lodówki, podziel na kilka części dla wygody, zwiń w cienkie warstwy. Podziel każdą warstwę na kwadraty (z krawędzią około 10 cm), rozłóż nadzienie na środku. Tworzymy manty: łączymy cztery rogi, ściskamy je palcami, a następnie łączymy ze sobą boczne utworzone rogi.

kręgi mantovarki smarujemy olejem roślinnym, kładziemy na nich manti (mam trzypoziomową mantovarkę). Gdy woda w garnku się zagotuje, Ustaw koła i gotuj manti na parze przez 35-40 minut.

podawaj danie z sosem śmietanowym, udekorowane świeżymi ziołami.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal / 100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy