skład / składniki
metoda gotowania
rozbij jajko kurze do miski, wlej sól, ubij masę widelcem. Następnie wlej ciepłą wodę i przesiej mąkę, zagniataj strome ciasto, które nie przykleja się do rąk. Zagniatamy ciasto przez co najmniej 15 minut, aby uzyskać pożądaną elastyczność i elastyczność, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na 30 minut.
umyj mięso (mam jagnięcinę), lekko osusz ręcznikiem papierowym, posiekaj ostrym nożem na małe kawałki. Tłuszcz jest również krojony tak mały, jak to możliwe. Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski. Umyj dynię, obierz skórkę, usuń nasiona. Przygotowany kawałek kroimy w drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy sól, pieprz, dokładnie mieszamy.
wyjmij ciasto z lodówki, podziel na kilka części dla wygody, zwiń w cienkie warstwy. Podziel każdą warstwę na kwadraty (z krawędzią około 10 cm), rozłóż nadzienie na środku. Tworzymy manty: łączymy cztery rogi, ściskamy je palcami, a następnie łączymy ze sobą boczne utworzone rogi.
kręgi mantovarki smarujemy olejem roślinnym, kładziemy na nich manti (mam trzypoziomową mantovarkę). Gdy woda w garnku się zagotuje, Ustaw koła i gotuj manti na parze przez 35-40 minut.
podawaj danie z sosem śmietanowym, udekorowane świeżymi ziołami.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal / 100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g