filet z kurczaka po chińsku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki. Wlej sos sojowy do miski, dodaj białka, wlej sezam i skrobię, wymieszaj. Rozłóż kurczaka w powstałej marynacie, pozostaw na 10 minut.
2. Po określonym czasie smażymy mięso na oleju roślinnym prawie do miękkości, a następnie wlewamy ocet ryżowy, sos teriyaki, trochę Tabasco, dodajemy również wstępnie posiekaną zieloną cebulę i paprykę.
3. Zdejmij kocioł z ognia, przykryj pokrywką, pozostaw do zaparzenia na 5-10 minut, po czym spuść nadmiar oleju i podawaj kurczaka na stole.
tradycyjnie używamy ryżu jako przystawki, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Sos Tabasco - 12 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g