filet z kurczaka po chińsku

zaangażuj się w chińskie jedzenie, Zaskocz rodzinę! Filet z kurczaka po chińsku smakuje wyjątkowo! Do gotowania potrzebujesz sosu Tabasco i Teriyaki, a także innych składników, które sprawiają, że danie jest pikantne i jasne. Podawaj kurczaka w tej roli z dodatkiem ryżu.
Eliza HelgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 20 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 13 % 4 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki. Wlej sos sojowy do miski, dodaj białka, wlej sezam i skrobię, wymieszaj. Rozłóż kurczaka w powstałej marynacie, pozostaw na 10 minut.

2. Po określonym czasie smażymy mięso na oleju roślinnym prawie do miękkości, a następnie wlewamy ocet ryżowy, sos teriyaki, trochę Tabasco, dodajemy również wstępnie posiekaną zieloną cebulę i paprykę.

3. Zdejmij kocioł z ognia, przykryj pokrywką, pozostaw do zaparzenia na 5-10 minut, po czym spuść nadmiar oleju i podawaj kurczaka na stole.

tradycyjnie używamy ryżu jako przystawki, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy