skład / składniki
metoda gotowania
dokładnie umyj kurczaka, podziel na kawałki, a następnie usuń skórę i oddziel mięso od kości. Włóż mięso do miski, sól, wymieszaj. Włóż groszek czarnego pieprzu i liść laurowy do wstępnie wysterylizowanych słoików, napełnij mięsem do góry, napełnij gorącym bulionem z kurczaka około jedną trzecią objętości i zwiń hermetycznie blaszanymi pokrywkami.
umieszczamy słoiki w autoklawie, napełniamy wodą tak, aby była o 1 cm wyższa niż pokrywki, zamykamy pokrywkę autoklawu i zaciskamy nakrętkami, pompujemy ciśnienie do 1,5 atmosfery, wysyłamy na gaz, doprowadzamy ciśnienie do 125 stopni i wyłączamy autoklaw. Pozwól autoklawowi całkowicie ostygnąć, ciśnienie spadnie do pierwotnego, a następnie obniż ciśnienie do zera i otwórz pokrywę.
wyjmujemy słoiki, dajemy im czas na wyschnięcie i przenosimy je do stałego miejsca przechowywania.
pyszny gulasz dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g