skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włóż szklankę wody o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, rozbij tam jedno jajko, wlej 2-3 łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj powstały roztwór, przesiej mąkę do miski, pozostawiając około dwóch szklanek do dodania, zrób wgłębienie na środku wzgórza mąki i włóż tam mieszankę wodno-jajeczną, ciasto na manti należy zagnieść w sumie przez około 15 minut (nie mniej!).
Krok 2:
Również bardzo dobrze będzie go nie tylko dobrze zagnieść, ale także umyć. Powinno być bardzo fajne. Jeśli zrobiłeś wszystko poprawnie, ciasto nie przyklei się ani do rąk, ani do stołu, jeśli się przyklei-oznacza to, że ciasto nie jest wystarczająco strome i istnieje ryzyko, że podczas gotowania manti na parze sok może z nich wypłynąć!Po ugniataniu z ciasta tworzy się kulkę, która jest owinięta ręcznikiem lub umieszczona w plastikowej torbie do proofingu.
Krok 3:
Jak sugeruje nazwa przepisu, podstawą nadzienia tych manti będzie wieprzowina.Używając największego rusztu do posiekanego mięsa mielonego, przekręć wieprzowinę w mięso mielone, dodaj posiekane zioła, cebulę, czosnek do mięsa mielonego.Dobrze ugniatamy.
Krok 4:
Od odległego do tego czasu ciasta odcinamy mały kawałek, rozwałkowujemy z niego taką kiełbasę i kroimy na małe kawałki,ciasto dzielimy na równe kawałki, rozwałkowujemy kółka i rozprowadzamy mięso mielone na środku.
Krok 5:
Rzeźb manty: najpierw mocno ściśnij na pół.
Krok 6:
Zszyj szwy boczne. Pozostają cztery ogony.
Krok 7:
Zapinamy te kucyki również jak na zdjęciu.
Krok 8:
Rzeźbimy resztę manti, po czym możesz zacząć gotować w mantovarku. Wlej wodę do dolnej patelni mantovarki i podpal ją, podczas gdy woda się nagrzewa i dochodzi do wrzenia, uzupełniamy mantyshnitsa
Krok 9:
Aby to zrobić, posmaruj wszystkie poziomy mantovar olejem roślinnym, wlej trochę oleju do małej miski i na przemian zanurzając wszystkie manti w oleju, połóż je na poziomach kaskanu niezbyt mocno, ponieważ podczas gotowania manti znacznie puchną, gdy tylko woda w dolnym poziomie mantovar zagotuje się, Ustawiamy manty wieprzowe na parze i gotujemy je na parze przez 30 minut (jeśli przygotowywane są mrożone manty, czas należy zwiększyć do 40 minut),
Krok 10:
Po czasie gotowania na parze manti wieprzowej zdejmij pokrywkę i ostrożnie (aby nie rozerwać) Usuń manti z poziomów i natychmiast podawaj gotowe manti do stołu, podlewając je w razie potrzeby roztopionym masłem i doprawiając dobrą łyżką kwaśnej śmietany! Smacznego dla wszystkich i powodzenia w gotowaniu manti wieprzowej zgodnie z powyższym przepisem.
w notatce zachęcam wszystkich do krojenia cebuli do mięsa mielonego wyłącznie w drobną kostkę nożem, ale cebula skręcona w maszynce do mięsa będzie bardzo odpowiednia, jeśli zdecydujesz się zrobić chebureki z tego samego przygotowanego ciasta i mięsa mielonego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g