skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić hanumę z mięsem mielonym i ziemniakami? Przygotuj ciasto. Dodaj sól, ciepłą wodę i olej roślinny do jajka.
Krok 2:
Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne.
Krok 3:
Podczas przygotowywania nadzienia włóż ciasto do plastikowej torby i pozostaw na 30-40 minut.
Krok 4:
Drobno posiekaj mięso do nadzienia. Możesz wziąć gotowe mięso mielone lub przepuścić mięso przez maszynę do mięsa.
Krok 5:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, dodaj do mięsa.
Krok 6:
Pokrój cebulę w mniejsze kostki i dodaj do mięsa.
Krok 7:
Sól, pieprz i wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 8:
Rozłóż ciasto na stole i podziel je na dwie części.
Krok 9:
Rozwiń jedną część. Na razie odłóż drugą. Grubość toczenia wynosi od jednego do dwóch milimetrów.
Krok 10:
Nasmaruj powierzchnię olejem roślinnym.
Krok 11:
Rozłóż połowę nadzienia na powierzchni, nie osiągając krawędzi 3-4 centymetrów, aby następnie zamknąć krawędzie.
Krok 12:
Delikatnie zawiń rolkę. Zamknij krawędzie. Podobnie uformuj drugą rolkę.
Krok 13:
Przetrzyj olejem powierzchnię podwójnego kotła olejem roślinnym lub roztopionym masłem i ułóż bułkę.
Krok 14:
Czas gotowania 50 minut.
Krok 15:
Khanum podaje się inaczej, ktoś nawet posypuje cienko pokrojoną cebulą lub ziołami na wierzchu. Użyj sosu pomidorowego lub po prostu śmietany.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
pamiętaj, że czasy gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie Parowary i multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz przygotowywać nowe danie, dokładnie przestudiuj instrukcje dla swojego "pomocnika kuchennego", a następnie wybierz tryb i czas gotowania indywidualnie dla własnego sprzętu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g