skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania:
rozbij jajka do miski, wlej ciepłą wodę, dodaj trochę soli i wlej przesianą mąkę. Zagniatamy miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk.
2. A teraz przejdźmy do nadzienia:
obierz dynię, usuń nasiona, pokrój w drobną kostkę. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w taki sam sposób jak dynię. Obierz cebulę, pokrój tak małe, jak to możliwe. Łączymy wszystkie składniki, sól i pieprz do smaku.
3. Formujemy manty:
posyp powierzchnię roboczą mąką, podziel ciasto na małe kawałki, z których każdy jest cienko rozwałkowany. Na środku każdego ciasta układamy nadzienie, łączymy dwie przeciwległe krawędzie, podnosząc je i ściskając palcami, a następnie nadajemy mantom pożądany kształt.
4. Gotujemy manti na parze za pomocą mantisnitsa (możesz gotować w powolnej kuchence/podwójnym bojlerze, smak potrawy nie ucierpi, wygląd się nie zmieni). Smarujemy koła mantyshnitsa olejem roślinnym, umieszczamy na nich puste miejsca (nie ciasno, wzrosną w tym procesie) i gotujemy na parze przez pół godziny.
pyszne danie jest gotowe, można je podawać posypane mielonym czarnym pieprzem do smaku!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g