manty z dynią po uzbecku

Spróbuj soczystych manti! Niech rodzinny obiad będzie przytulny! . Moja starsza siostra nauczyła mnie robić manty uzbeckie. Nie jest to kłopotliwe, ale ponieważ pracuję do późna, nie ma czasu na gotowanie. Aby podać manti na lunch, wybieram weekendy i staram się robić wszystko w dobrym nastroju. Teraz każdy dzień wolny mamy jest świętem dla rodziny)
lianaNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 54 % 15 g
129 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania:

rozbij jajka do miski, wlej ciepłą wodę, dodaj trochę soli i wlej przesianą mąkę. Zagniatamy miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk.

2. A teraz przejdźmy do nadzienia:

obierz dynię, usuń nasiona, pokrój w drobną kostkę. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w taki sam sposób jak dynię. Obierz cebulę, pokrój tak małe, jak to możliwe. Łączymy wszystkie składniki, sól i pieprz do smaku.

3. Formujemy manty:

posyp powierzchnię roboczą mąką, podziel ciasto na małe kawałki, z których każdy jest cienko rozwałkowany. Na środku każdego ciasta układamy nadzienie, łączymy dwie przeciwległe krawędzie, podnosząc je i ściskając palcami, a następnie nadajemy mantom pożądany kształt.

4. Gotujemy manti na parze za pomocą mantisnitsa (możesz gotować w powolnej kuchence/podwójnym bojlerze, smak potrawy nie ucierpi, wygląd się nie zmieni). Smarujemy koła mantyshnitsa olejem roślinnym, umieszczamy na nich puste miejsca (nie ciasno, wzrosną w tym procesie) i gotujemy na parze przez pół godziny.

pyszne danie jest gotowe, można je podawać posypane mielonym czarnym pieprzem do smaku!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy