skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić medaliony z morszczuka? Przygotuj niezbędne składniki. Medaliony z morszczuka są zwykle sprzedawane w postaci zamrożonej. Są to kawałki filetów rybnych bez skóry i kości, sprasowane w gęste podkładki, które nawet po rozmrożeniu przy ostrożnym obchodzeniu się nie rozpadają się na osobne kawałki.
Krok 2:
Medaliony wstępnie rozmrozić, ułożyć na talerzu. Posmaruj obie strony sokiem z cytryny i posyp suchym czosnkiem i przyprawami. Pozostaw do marynowania na 25-30 minut.
Krok 3:
W międzyczasie przygotuj ciasto. W misce ubij Duże wybrane jajko z majonezem, aż będzie gładkie. Jeśli jajko jest małe, weź dwa.
Krok 4:
Dodaj mąkę i ponownie dokładnie ubij. Radzę przesiać mąkę po dodaniu do ciasta - w ten sposób unikniesz grudek mąki.
Krok 5:
Rezultatem powinno być lepkie, jednorodne ciasto bez grudek.
Krok 6:
Zanurz każdy medalion rybny w cieście ze wszystkich stron.
Krok 7:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż medaliony i smaż przez około 5-6 minut, aż pojawi się złoty złoty kolor.
Krok 8:
Następnie odwróć medaliony rybne na drugą stronę i smaż przez około 5 minut pod przykryciem na złoty kolor.
Krok 9:
Przenieś gotowe medaliony z morszczuka na talerz, podawaj ze świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g