medaliony z morszczuka na patelni

jasne i aromatyczne danie na rodzinny obiad! Aby szybko i gustownie usmażyć medaliony rybne z mrożonego morszczuka na patelni, nie są wymagane żadne specjalne umiejętności kulinarne. Wystarczy rozmrozić rybę, zanurzyć ją w cieście i smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. Proste i smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 7 % 2 g
165 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić medaliony z morszczuka? Przygotuj niezbędne składniki. Medaliony z morszczuka są zwykle sprzedawane w postaci zamrożonej. Są to kawałki filetów rybnych bez skóry i kości, sprasowane w gęste podkładki, które nawet po rozmrożeniu przy ostrożnym obchodzeniu się nie rozpadają się na osobne kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Medaliony wstępnie rozmrozić, ułożyć na talerzu. Posmaruj obie strony sokiem z cytryny i posyp suchym czosnkiem i przyprawami. Pozostaw do marynowania na 25-30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotuj ciasto. W misce ubij Duże wybrane jajko z majonezem, aż będzie gładkie. Jeśli jajko jest małe, weź dwa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i ponownie dokładnie ubij. Radzę przesiać mąkę po dodaniu do ciasta - w ten sposób unikniesz grudek mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rezultatem powinno być lepkie, jednorodne ciasto bez grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz każdy medalion rybny w cieście ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż medaliony i smaż przez około 5-6 minut, aż pojawi się złoty złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć medaliony rybne na drugą stronę i smaż przez około 5 minut pod przykryciem na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotowe medaliony z morszczuka na talerz, podawaj ze świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy