Proste ciasto na majonezie do pizzy, ciast, naleśników

ze zwykłych potraw, łatwe i szybkie w przygotowaniu! Proste ciasto majonezowe wykonane zgodnie z tym przepisem świetnie nadaje się do pizzy, ciast i naleśników. Ugniata się go bardzo szybko, a następnie wlewa do formy, a nie zwija, jak klasyczny.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 57 % 26 g
232 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste ciasto na majonezie do pizzy, ciast, naleśników? Weź kefir o dowolnej zawartości tłuszczu i wlej go do odpowiedniego naczynia. Lepiej, jeśli jest ciepło, reakcja z sodą nastąpi szybciej. Aby to zrobić, podgrzej trochę kefir w dowolny sposób. Wlej do niego sodę i wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do osobnego pojemnika odpowiedniego do wyrabiania ciasta. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Lekko ubij jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kefir do jajek i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj majonez.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i proszek do pieczenia do mąki. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Porcjami przesiej mąkę do masy majonezowej, wyrabiając ciasto po każdym dodaniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest gotowe. Nie jest pożądane, aby stał, lepiej jest natychmiast upiec, w przeciwnym razie wypieki nie będą tak wspaniałe, jak to konieczne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrobiłam z tego ciasta ciasto z kapustą. Powiem Ci, jak to zrobić. Do nadzienia posiekaj 300 g kapusty i zmiel ją solą. Posiekaj koperek (natkę pietruszki) i zieloną cebulę i wymieszaj je z kapustą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż połowę ciasta na natłuszczonej formie, rozłóż nadzienie na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj nadzienie drugą połową ciasta, posyp wierzch serem. Piec ciasto w 190 stopniach przez około 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Całkowicie ostudź ciasto w formie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przełóż na półmisek i podawaj-do herbaty lub zupy, bulionu, jak chcesz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oto takie ciasto w przekroju. Jak widać, ciasto na majonezie dobrze się piecze. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy