skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste ciasto na majonezie do pizzy, ciast, naleśników? Weź kefir o dowolnej zawartości tłuszczu i wlej go do odpowiedniego naczynia. Lepiej, jeśli jest ciepło, reakcja z sodą nastąpi szybciej. Aby to zrobić, podgrzej trochę kefir w dowolny sposób. Wlej do niego sodę i wymieszaj.
Krok 2:
Wbij jajka do osobnego pojemnika odpowiedniego do wyrabiania ciasta. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Lekko ubij jajka.
Krok 3:
Dodaj kefir do jajek i wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj majonez.
Krok 5:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Dodaj sól i proszek do pieczenia do mąki. Wymieszać.
Krok 7:
Porcjami przesiej mąkę do masy majonezowej, wyrabiając ciasto po każdym dodaniu.
Krok 8:
Ciasto jest gotowe. Nie jest pożądane, aby stał, lepiej jest natychmiast upiec, w przeciwnym razie wypieki nie będą tak wspaniałe, jak to konieczne.
Krok 9:
Zrobiłam z tego ciasta ciasto z kapustą. Powiem Ci, jak to zrobić. Do nadzienia posiekaj 300 g kapusty i zmiel ją solą. Posiekaj koperek (natkę pietruszki) i zieloną cebulę i wymieszaj je z kapustą.
Krok 10:
Połóż połowę ciasta na natłuszczonej formie, rozłóż nadzienie na wierzchu.
Krok 11:
Przykryj nadzienie drugą połową ciasta, posyp wierzch serem. Piec ciasto w 190 stopniach przez około 30 minut.
Krok 12:
Całkowicie ostudź ciasto w formie.
Krok 13:
Przełóż na półmisek i podawaj-do herbaty lub zupy, bulionu, jak chcesz.
Krok 14:
Oto takie ciasto w przekroju. Jak widać, ciasto na majonezie dobrze się piecze. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g