ciasto naleśnikowe na kefirze

bardzo proste, ze zwykłych produktów, niedrogie! Ciasto naleśnikowe na kefirze jest bardzo łatwe do przygotowania, nawet początkująca gospodyni poradzi sobie. Naleśniki na nim są lekkie i miękkie, można je podawać osobno lub używać do nadziewania.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 61 % 17 g
144 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto naleśnikowe na kefirze? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę przez sito. Zwykle używam kefiru o niskiej zawartości tłuszczu, ponieważ konsystencja jest dość płynna. Ale ogólnie każdy się nada. Podgrzej kefir do temperatury pokojowej. Możesz go wcześniej wyjąć z lodówki, użyć kuchenki lub kuchenki mikrofalowej. Weź jajka dowolnej wielkości, kupione w sklepie lub domowej roboty. Najlepiej, aby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj niewielką ilość sody do kefiru, wymieszaj i odstaw na 5 minut. W tym czasie soda zareaguje z kefirem i rozpocznie się proces uwalniania dwutlenku węgla, dzięki czemu ciasto będzie bardziej przewiewne, a gotowe naleśniki będą delikatne i miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce połącz jajka z cukrem i solą. Wymieszaj je lekko trzepaczką. Dodaj olej roślinny. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej kefir z sodą do jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Aby przyspieszyć proces, możesz użyć miksera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwykle robię ciasto na naleśniki, ponieważ lubię, aby naleśniki były cienkie. Ale możesz dostosować konsystencję ciasta do swoich preferencji, w zależności od tego, które naleśniki lubisz. Kefir ma różną zawartość tłuszczu i konsystencję. Jeśli gotowe ciasto okaże się grubsze niż chcesz, możesz wlać do niego trochę wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z gotowego ciasta naleśnikowego na kefirze upiec naleśniki, smażąc je na patelni z obu stron, na złoty kolor. Smacznego!

takie naleśniki są bardzo delikatne i smaczne. Mogą być używane do napełniania różnych nadzień — słodkich, mięsnych lub warzywnych.
możesz uzupełnić gotowe naleśniki kwaśną śmietaną, dżemem. dżemem lub skondensowanym mlekiem.
ciasto naleśnikowe można przygotować od razu w dużych ilościach, a następnie piec naleśniki w razie potrzeby. Takie ciasto należy przechowywać w lodówce.
W końcu zgadzam się, że zawsze miło jest skosztować świeżo przygotowanego naleśnika, z upałem i upałem.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy