skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto naleśnikowe na kefirze? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę przez sito. Zwykle używam kefiru o niskiej zawartości tłuszczu, ponieważ konsystencja jest dość płynna. Ale ogólnie każdy się nada. Podgrzej kefir do temperatury pokojowej. Możesz go wcześniej wyjąć z lodówki, użyć kuchenki lub kuchenki mikrofalowej. Weź jajka dowolnej wielkości, kupione w sklepie lub domowej roboty. Najlepiej, aby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową.
Krok 2:
Dodaj niewielką ilość sody do kefiru, wymieszaj i odstaw na 5 minut. W tym czasie soda zareaguje z kefirem i rozpocznie się proces uwalniania dwutlenku węgla, dzięki czemu ciasto będzie bardziej przewiewne, a gotowe naleśniki będą delikatne i miękkie.
Krok 3:
W głębokiej misce połącz jajka z cukrem i solą. Wymieszaj je lekko trzepaczką. Dodaj olej roślinny. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Następnie wlej kefir z sodą do jajek.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Aby przyspieszyć proces, możesz użyć miksera.
Krok 6:
Zwykle robię ciasto na naleśniki, ponieważ lubię, aby naleśniki były cienkie. Ale możesz dostosować konsystencję ciasta do swoich preferencji, w zależności od tego, które naleśniki lubisz. Kefir ma różną zawartość tłuszczu i konsystencję. Jeśli gotowe ciasto okaże się grubsze niż chcesz, możesz wlać do niego trochę wody.
Krok 7:
Z gotowego ciasta naleśnikowego na kefirze upiec naleśniki, smażąc je na patelni z obu stron, na złoty kolor. Smacznego!
takie naleśniki są bardzo delikatne i smaczne. Mogą być używane do napełniania różnych nadzień — słodkich, mięsnych lub warzywnych.
możesz uzupełnić gotowe naleśniki kwaśną śmietaną, dżemem. dżemem lub skondensowanym mlekiem.
ciasto naleśnikowe można przygotować od razu w dużych ilościach, a następnie piec naleśniki w razie potrzeby. Takie ciasto należy przechowywać w lodówce.
W końcu zgadzam się, że zawsze miło jest skosztować świeżo przygotowanego naleśnika, z upałem i upałem.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g