skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadzienie do ciasta rybnego? Przygotuj jedzenie. Weź dowolną mieloną rybę: możesz być gotowy, tak jak ja — mielona ryba z rodziny dorsza, możesz samodzielnie zmielić filet z dowolnej ryby. Jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Umyj i osusz warzywa.
Krok 2:
Rozmrozić mieloną rybę, polać sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Sok w tym przypadku nada nadzieniu lekki aromat i pozbędzie się silnego rybnego zapachu. Oprócz pieprzu możesz dodać dowolne przyprawy.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj mięso mielone, aby było równomiernie solone i nasączone sokiem z cytryny.
Krok 4:
Drobno posiekaj obraną cebulę i dodaj ją do mielonego mięsa. Alternatywnie możesz zetrzeć cebulę na tarce, wtedy nadzienie będzie bardziej jednorodne.
Krok 5:
Drobno posiekaj świeży koperek (lub inne warzywa), dodaj do mielonej ryby.
Krok 6:
Jajka na twardo posiekaj w dowolny sposób — za pomocą krajalnicy do jajek, noża, tarki lub po prostu zmiażdż w misce widelcem. Dodaj również posiekane jajka do nadzienia do ciasta.
Krok 7:
Dobrze zagnieść nadzienie, aż będzie gładkie. Możesz ugotować z nim ciasto rybne, placki rozpinane, możesz nawet nadziewać naleśniki takim mięsem mielonym, piecząc je później w piekarniku. Smacznego!
nadzienie do ciasta rybnego może być przy użyciu różnych składników dodawanych do ryby (w całości, pokrojonej lub mielonej): marchwi i cebuli (jak w
przepis na ciasto rybne
), zielonej cebuli i ziemniaków itp.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona ryba - 69 kcal/100g