skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W głębokim pojemniku rozprowadzamy kilka sardeli i widelcem "ugniatamy" je do stanu pasty.
Krok 2:
Teraz dodaj ząbki czosnku posiekane przez prasę czosnkową do pojemnika na sardele. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek (białka się nie przydadzą). Żółtka wkładamy do tego samego pojemnika.
Krok 3:
Następnie za pomocą specjalnej wyciskarki do cytrusów wyciśnij sok z cytryny. Jeśli nie ma takiej sokowirówki, pokrój cytrynę na pół, a następnie ręcznie wyciśnij z niej sok z cytryny. Wlej powstały sok do pojemnika na pozostałe składniki, włóż musztardę Dijon. Następnie wlej ocet i za pomocą trzepaczki ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 4:
Teraz delikatnie i powoli w cienkim strumieniu i partiami wprowadzimy oliwę z oliwek do sosu, nie przestając ubijać go trzepaczką do wymaganej gęstości. Jeśli chcesz, aby sos był grubszy, możesz dodać więcej oleju. Gdy tylko uzyskamy pożądaną gęstość sosu, przestajemy go ubijać.
Krok 5:
Do ubitego sosu dodajemy do smaku sól i czarny mielony pieprz oraz ćwiartkę startego na miękiszu twardego sera(ja użyłam parmezanu). Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu.
Krok 6:
Ostatnim etapem przygotowania sosu będzie jego schłodzenie. Aby to zrobić, z głębokiego pojemnika, w którym faktycznie przygotowano SOS, wlej go do słoika lub innego ceramicznego pojemnika, zamknij pokrywką lub zawiń zwykłą folią spożywczą i wyślij do lodówki na 30-60 minut. Już schłodzony sos można doprawić ulubioną sałatką Cezara wszystkich.
uwielbiam tę sałatkę, więc kiedy jestem w Nowej dla mnie restauracji lub kawiarni, prawie zawsze ją zamawiam. Wszędzie Cezar smakuje zupełnie inaczej, a to oczywiście zależy od sosu przygotowanego przez szefa kuchni. Najsmaczniejszą dla mnie była sałatka, w której pierś z kurczaka została ugotowana w szczególny sposób na grillu, użyto najsmaczniejszego sera w segmencie premium i oczywiście sałatka była doprawiona po prostu niezrównanym pysznym sosem.
sałatki domowej nie można oczywiście porównać z opcjami restauracji. Ale przy użyciu tego sosu okazuje się po prostu pyszny i pyszny w domu.
sam sos okazał się jeszcze smaczniejszy niż w wielu restauracjach i kawiarniach. Gdyby sam nie ugotowałem tego sosu, nie uwierzyłbym, że jest ugotowany w domu. Wszystkie składniki i ich proporcje są idealnie dobrane, w każdym razie według mojego gustu. Sardele i parmezan w tym sosie są po prostu niezrównane!!! Doprowadza mnie do szału!!! Teraz dodam go do wielu świeżych sałatek z kurczakiem lub wieprzowiną. Wszyscy docenili ten sos. Na pewno ugotuję go więcej niż raz.
jedynym minusem i najtrudniejszym punktem jest proces dodawania oliwy z oliwek. Zajmuje to zbyt dużo czasu, a ręka męczy się ubijaniem samego sosu trzepaczką, ale warto, uwierz mi!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal / 100g