klasyczny sos sałatkowy Cezar

dodając ten sos do sałatki, Cezar jest niesamowicie pyszny! Nie jest tajemnicą, że smak "Cezara" zależy w dużej mierze od sosu. Jasne, warzywa i liście sałaty muszą być świeże, a filety z kurczaka są dobrze ugotowane, ale SOS w tej sałatce jest wszystkim! Proponuję przepis na sos, który sprawi, że sałatka będzie bardzo smaczna.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 81 % 38 g
węglowodany 4 % 2 g
371 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W głębokim pojemniku rozprowadzamy kilka sardeli i widelcem "ugniatamy" je do stanu pasty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz dodaj ząbki czosnku posiekane przez prasę czosnkową do pojemnika na sardele. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek (białka się nie przydadzą). Żółtka wkładamy do tego samego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie za pomocą specjalnej wyciskarki do cytrusów wyciśnij sok z cytryny. Jeśli nie ma takiej sokowirówki, pokrój cytrynę na pół, a następnie ręcznie wyciśnij z niej sok z cytryny. Wlej powstały sok do pojemnika na pozostałe składniki, włóż musztardę Dijon. Następnie wlej ocet i za pomocą trzepaczki ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz delikatnie i powoli w cienkim strumieniu i partiami wprowadzimy oliwę z oliwek do sosu, nie przestając ubijać go trzepaczką do wymaganej gęstości. Jeśli chcesz, aby sos był grubszy, możesz dodać więcej oleju. Gdy tylko uzyskamy pożądaną gęstość sosu, przestajemy go ubijać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do ubitego sosu dodajemy do smaku sól i czarny mielony pieprz oraz ćwiartkę startego na miękiszu twardego sera(ja użyłam parmezanu). Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostatnim etapem przygotowania sosu będzie jego schłodzenie. Aby to zrobić, z głębokiego pojemnika, w którym faktycznie przygotowano SOS, wlej go do słoika lub innego ceramicznego pojemnika, zamknij pokrywką lub zawiń zwykłą folią spożywczą i wyślij do lodówki na 30-60 minut. Już schłodzony sos można doprawić ulubioną sałatką Cezara wszystkich.

uwielbiam tę sałatkę, więc kiedy jestem w Nowej dla mnie restauracji lub kawiarni, prawie zawsze ją zamawiam. Wszędzie Cezar smakuje zupełnie inaczej, a to oczywiście zależy od sosu przygotowanego przez szefa kuchni. Najsmaczniejszą dla mnie była sałatka, w której pierś z kurczaka została ugotowana w szczególny sposób na grillu, użyto najsmaczniejszego sera w segmencie premium i oczywiście sałatka była doprawiona po prostu niezrównanym pysznym sosem.
sałatki domowej nie można oczywiście porównać z opcjami restauracji. Ale przy użyciu tego sosu okazuje się po prostu pyszny i pyszny w domu.
sam sos okazał się jeszcze smaczniejszy niż w wielu restauracjach i kawiarniach. Gdyby sam nie ugotowałem tego sosu, nie uwierzyłbym, że jest ugotowany w domu. Wszystkie składniki i ich proporcje są idealnie dobrane, w każdym razie według mojego gustu. Sardele i parmezan w tym sosie są po prostu niezrównane!!! Doprowadza mnie do szału!!! Teraz dodam go do wielu świeżych sałatek z kurczakiem lub wieprzowiną. Wszyscy docenili ten sos. Na pewno ugotuję go więcej niż raz.
jedynym minusem i najtrudniejszym punktem jest proces dodawania oliwy z oliwek. Zajmuje to zbyt dużo czasu, a ręka męczy się ubijaniem samego sosu trzepaczką, ale warto, uwierz mi!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal / 100g

Podobne przepisy