ciasto bez drożdży

Proste ciasto kefirowe na ciasta z dowolnym nadzieniem. Z ilości produktów wskazanej w przepisie otrzymasz małe otwarte ciasto przeznaczone na 4 porcje. Jeśli potrzebujesz większego ciasta lub zrobisz je zamknięte, składające się z dwóch arkuszy ciasta (góra i dół), zwiększ ilość składników co najmniej dwukrotnie. Ciasto ma mało cukru, więc jest niesłodzone-oznacza to, że nadzienie do ciasta może być bardzo różnorodne: dżem, jabłka, wiśnie, słodki lub słony twarożek, ryż, ryby, konserwy, grzyby, ziemniaki, mięso mielone itp.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 71 % 36 g
243 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kefir wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby uzyskać temperaturę pokojową. W skrajnych przypadkach można go lekko podgrzać na patelni. Wskazane jest stosowanie świeżego kefiru o zawartości tłuszczu 2,5%. Wlej go do głębokiej miski o odpowiedniej objętości do wyrabiania ciasta. Wlej sodę i dobrze wymieszaj zawartość silikonową szpatułką lub łyżką. Kefir zgaśnie sodę, a masa trochę się spieni i wzrośnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wlej olej roślinny do kefiru, dodaj wcześniej ubite jajko kurze (najlepiej domowe), dodaj sól i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiałem mąkę przez sitko do osobnego naczynia i natychmiast zważyłem ją na wadze kuchennej. Możesz go najpierw zważyć lub odmierzyć miarką i natychmiast przesiać do miski z ciastem. Wlej połowę mąki i zacznij ugniatać ciasto okrężnymi ruchami. Masa zacznie gęstnieć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pozostałą mąkę i zacznij ugniatać rękami. Gęste ciasto przenosimy na stół lekko posypany mąką i kontynuujemy ugniatanie, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Miałem dokładnie 300 g mąki na 200 ml kefiru i bardzo mało na zapylanie. Ciasto nie powinno być ciasne. Z ciasta formujemy Kolobok, przykrywamy pianką spożywczą lub torebką i odstawiamy na 10 minut. Następnie użyj go zgodnie z jego przeznaczeniem.

przygotowanie ciasta jest proste i szybkie i nie musi długo rosnąć - wystarczy odpocząć przez około dziesięć minut. Wypieki z niego są miękkie, przewiewne, bujne i pachnące. Najważniejsze, aby nie męczyć ciasta, aby produkty nie wychodziły twarde i nie wyglądały apetycznie. Życzę ci ugotowania pysznego, obfitego i rumianego ciasta z ulubionym nadzieniem. Za każdym razem możesz użyć innego nadzienia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal / 100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy