skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kefir wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby uzyskać temperaturę pokojową. W skrajnych przypadkach można go lekko podgrzać na patelni. Wskazane jest stosowanie świeżego kefiru o zawartości tłuszczu 2,5%. Wlej go do głębokiej miski o odpowiedniej objętości do wyrabiania ciasta. Wlej sodę i dobrze wymieszaj zawartość silikonową szpatułką lub łyżką. Kefir zgaśnie sodę, a masa trochę się spieni i wzrośnie.
Krok 2:
Następnie wlej olej roślinny do kefiru, dodaj wcześniej ubite jajko kurze (najlepiej domowe), dodaj sól i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Przesiałem mąkę przez sitko do osobnego naczynia i natychmiast zważyłem ją na wadze kuchennej. Możesz go najpierw zważyć lub odmierzyć miarką i natychmiast przesiać do miski z ciastem. Wlej połowę mąki i zacznij ugniatać ciasto okrężnymi ruchami. Masa zacznie gęstnieć.
Krok 4:
Dodaj pozostałą mąkę i zacznij ugniatać rękami. Gęste ciasto przenosimy na stół lekko posypany mąką i kontynuujemy ugniatanie, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Miałem dokładnie 300 g mąki na 200 ml kefiru i bardzo mało na zapylanie. Ciasto nie powinno być ciasne. Z ciasta formujemy Kolobok, przykrywamy pianką spożywczą lub torebką i odstawiamy na 10 minut. Następnie użyj go zgodnie z jego przeznaczeniem.
przygotowanie ciasta jest proste i szybkie i nie musi długo rosnąć - wystarczy odpocząć przez około dziesięć minut. Wypieki z niego są miękkie, przewiewne, bujne i pachnące. Najważniejsze, aby nie męczyć ciasta, aby produkty nie wychodziły twarde i nie wyglądały apetycznie. Życzę ci ugotowania pysznego, obfitego i rumianego ciasta z ulubionym nadzieniem. Za każdym razem możesz użyć innego nadzienia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal / 100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g