marynata MIODOWA do kurczaka

kurczak okaże się z wyraźną nutą miodu. Słodko-kwaśna marynata na bazie miodu i sosu sojowego z dodatkiem cytryny i czosnku. Kurczak po prostu nie ma szans na pozostanie mdły! Dodatkowo rumiana i bardzo pikantna skórka - w prezencie.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 94 % 61 g
191 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przenieś płynny, nie kandyzowany miód do miski, w której zostanie przygotowana marynata. Dobrze, jeśli jest dość duży, aby później zmieściła się w nim cała objętość kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj ostrą rosyjską musztardę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać sos sojowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij sok z cytryny. Dla bezpieczeństwa lepiej wycisnąć sok przez drobny sitko, aby nasiona nie mogły dostać się do marynaty. Dokładnie wymieszaj marynatę. Miód jest zawsze dość trudny do zmieszania z resztą składników, tutaj potrzebna jest wytrwałość. Marynuj kurczaka w marynacie przez co najmniej dwie godziny, po czym usuń czosnek i możesz rozpocząć smażenie.

dlaczego do marynat wolę czosnek w plasterkach niż starty? Chodzi o to, że przed smażeniem talerze czosnkowe z marynaty można łatwo usunąć. Co zawsze robię. Ale jeśli czosnek jest w mniejszej formie, jest mało prawdopodobne, aby go usunąć i najprawdopodobniej spali się podczas smażenia. Wynika to z faktu, że czosnek zawiera dużą ilość cukru. A spalony czosnek to kolejna przyjemność…
zwłaszcza, że czosnek odda wszystko do marynaty, niezależnie od tego, jak dokładnie jest posiekany.
uwielbiam, gdy mięso ma wyraźny smak marynaty. Dlatego Marina jest zawsze dość długa. Zwykle rano marynuję mięso, a wieczorem możesz już gotować.
a ostatnio nadal używam odkurzacza. Jest to urządzenie, które umożliwia hermetyczne pakowanie żywności w specjalne torby. W przypadku braku powietrza mięso jest jeszcze szybciej impregnowane marynatą.
radzę bardzo uważać na smażenie kurczaka w takiej marynacie. Zawarty w nim miód szybko karmelizuje się w wysokiej temperaturze, a skóra kurczaka grozi poparzeniem. Tym razem usmażyłam kurczaka w grillu powietrznym. Reżim temperaturowy 180, czas pieczenia 15 minut, średni dmuchanie, średni ruszt. Następnie zwiększyłem temperaturę do 200 i smażyłem przez kolejne 15 minut. W tym czasie dwukrotnie odwróciłem kawałki kurczaka.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy