skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chrupiące ciasto na cheburek na kefirze? Weź wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą (do testu) i pojemnikami, z którymi będziesz pracować (jeden duży, drugi średni). Rozbij jajko kurze do średniego pojemnika, wlej całą objętość kefiru i dodaj sól.
Krok 2:
Wstrząśnij trzepaczką przez krótki czas wszystkie składniki. Czas może być inny, zależy to zarówno od samej trzepaczki, jak i od prędkości, z jaką pracujesz, najważniejsze jest ubijanie, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Przesiej mąkę do dużego pojemnika. To wzbogaci go w tlen i sprawi, że wypieki będą bardziej delikatne i przewiewne.
Krok 4:
Teraz wlej świeżo ubitą mieszankę kefiru, jajka i soli do mąki. Następnie zacznij zagniatać gęste, ale jednocześnie miękkie ciasto czeburskie. Należy pamiętać, że ponieważ mąka jest inna (użyłem najwyższej klasy), ciasto może być inne, może być potrzebne więcej lub odwrotnie, trochę mniej mąki. Najważniejsze jest to, że ciasto jest jednorodne, miękkie, plastyczne i można z niego uformować kulę (bryłę).
Krok 5:
Gdy ciasto zostanie zwinięte w kulkę, włóż je do plastikowej torby i pozostaw w spokoju na 20 minut. Następnie ciasto na cheburek jest gotowe. Możesz przejść bezpośrednio do ich rzeźbienia i smażenia. Radzę przygotować nadzienie z wyprzedzeniem, aby od razu można było pracować z ciastem.
Krok 6:
Postanowiłem ugotować chebureki z dwoma rodzajami nadzienia: mięsem i serem. Dlatego jeśli chcesz gotować chebureki, na przykład tylko z nadzieniem mięsnym, będziesz potrzebować więcej mięsa niż jest to wskazane w składnikach. Tak więc do nadzienia mięsnego pokrój wieprzowinę i cebulę na kawałki, posiekaj je maszynką do mięsa. Do mielonego mięsa mielonego dodaj sól i czarny pieprz oraz trochę wody, aby nadzienie było soczyste. Dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Aby zrobić nadzienie serowe, potrzebujesz tylko sera. Zetrzyj go na drobnej tarce. Wydawałoby się, że wszystko jest bardzo proste,ale nie. Bardzo ważne jest, aby do nadzienia używać wysokiej jakości sera (a nie produktu serowego), aby topił się po podgrzaniu i ciągnął po ugryzieniu.
Krok 8:
Podziel ciasto na równe kawałki (rozmiar kawałka zależy od pożądanego rozmiaru chebureka, może być zarówno średniej, jak i dużej). Rozwałkuj kawałek ciasta tak cienko, jak to możliwe. Połóż nadzienie na jednej połowie, cofając się o około 0,5 cm od krawędzi, równomiernie go rozprowadzając.
Krok 9:
Następnie przykryj nadzienie wolną stroną ciasta, lekko zwiń wałkiem do ciasta. Następnie połóż talerz (formę) na wierzchu, wzdłuż którego odetniesz nadmiar ciasta, tworząc w ten sposób równe półkole.
Krok 10:
Możesz natychmiast rozpocząć pieczenie cheburek, kontynuując rzeźbienie pozostałych cheburek. Aby to zrobić, wlej olej na patelnię i podpal patelnię. Po podgrzaniu oleju rozłóż cheburek / cheburek (w zależności od tego, czy możesz umieścić dwa, czy tylko jeden na patelni). Smażyć na umiarkowanym ogniu, aż obie strony będą złotobrązowe. Następnie przenieś na serwetki, aby stos nadmiaru tłuszczu.
Krok 11:
Nie składaj cheburek jeden na jednego, ponieważ pod wpływem pary (temperatury) ciasto zmięknie i nie będzie już chrupiące. Ale najsmaczniejsze są oczywiście świeżo ugotowane czebureki, od razu!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
w sumie dostałem 12 cheburek. Całkowity czas gotowania wynosił około 2,5 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g