skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć ciasta na kefirze z drożdżami? Przygotuj składniki. Smażymy placki z nadzieniem z mięsa mielonego. Ciasto przygotujemy na cieście, ale w szybki sposób. Do miski wsyp łyżkę cukru, łyżkę mąki, zalej pół szklanki ciepłej wody. Rozpuść mieszaninę, aby cukier się rozpuścił, a mąka się rozproszyła. Dodaj suche drożdże, wymieszaj mieszaninę i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 2:
W międzyczasie przygotujemy inne składniki. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową. Możesz go spalić w kuchence mikrofalowej przez 15 sekund przy średniej mocy, ale aby się nie zwijał i nie zbrylał. Przesiej mąkę, lepiej zrobić to kilka razy, aby była nasycona tlenem.
Krok 3:
Wbijamy jajko kurze do miski, łamiemy je widelcem. Wlej ciepły kefir, przygotowane ciasto, dodaj sól, olej roślinny. Wymieszaj mieszaninę. Zaczynamy wlewać przesianą mąkę pszenną. Mąkę wsypujemy na części, za każdym razem mieszając masę łyżką lub drewnianą szpatułką. Gdy masa stanie się trudna do ugniatania łyżką, ciasto rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej i zaczynamy ugniatać rękami.
Krok 4:
Ciasto drożdżowe lubi ręce, więc musisz ugniatać je tak długo, jak to możliwe, co najmniej 15 minut. Następnie włóż ciasto z powrotem do miski. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, ugniatamy je i odstawiamy ponownie.
Krok 5:
Przygotuj nadzienie. Mięso mielone można przygotować lub ugotować samodzielnie z mieszanki wołowiny i wieprzowiny, takie mięso mielone jako nadzienie będzie bardziej delikatne, soczyste i smaczne. Do tego należy dodać drobno posiekaną cebulę i przyprawy: czarny mielony pieprz i sól do smaku.
Krok 6:
Zaczynamy formować paszteciki. ciasto dzieli się na identyczne kawałki, każdy z nich zwija się w ciasto. Połóż trochę mięsa mielonego na środku, ściśnij krawędzie. Placki zostawiamy na stole przez około 5 minut.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kładziemy na nim placki, smażymy na średnim ogniu, aż z obu Stron się zarumienią. Podawaj ciasta do stołu. Smacznego!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
Ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g