skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na pizzę na kefirze bez drożdży? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowy produkt okaże się najbardziej bujny. Jaja mam kategorii C1. Kefir biorę 1%.
Krok 2:
Do ciasta weź wygodną, przestronną miskę, aby wygodnie było w niej wyrabiać ciasto. Wlej cukier, sól i sodę do miski.
Krok 3:
Podgrzej kefir, aż będzie ciepły i wlej do miski. Następnie dodaj olej roślinny i jajka. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Krok 4:
Stopniowo wlewaj przesianą mąkę do miski i zagniataj ciasto. Nie trzeba dodawać całej mąki na raz. Może być potrzebny nieco więcej lub mniej od określonej ilości. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta. najpierw zagnieść ciasto w misce. Następnie, gdy będzie grubszy, połóż go na stole i kontynuuj ugniatanie rękami. Pod koniec ugniatania posmaruj ręce olejem roślinnym i jeszcze trochę ugniataj ciasto.
Krok 5:
Na Zewnątrz będzie pokryty folią olejową i nie wyschnie podczas pieczenia. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Na pizzę rozwałkuj ciasto, nakłuj widelcem, posmaruj sosem i wstaw do piekarnika na 3-5 minut. Ciasto trochę się zestali i nie będzie wilgotne od nadzienia. Następnie połóż na nim nadzienie i piecz do miękkości przez kolejne 5-7 minut. Gotuj z przyjemnością!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g