ciasto do pizzy na kefirze bez drożdży

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo smaczny, bardzo łatwy! Ciasto na pizzę na kefirze bez drożdży nadaje się do każdego nadzienia. Przygotowanie zajmie ci 15 minut. Gotowa pizza jest cienka, smaczna, z chrupiącymi krawędziami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 72 % 36 g
229 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na pizzę na kefirze bez drożdży? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowy produkt okaże się najbardziej bujny. Jaja mam kategorii C1. Kefir biorę 1%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do ciasta weź wygodną, przestronną miskę, aby wygodnie było w niej wyrabiać ciasto. Wlej cukier, sól i sodę do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej kefir, aż będzie ciepły i wlej do miski. Następnie dodaj olej roślinny i jajka. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wlewaj przesianą mąkę do miski i zagniataj ciasto. Nie trzeba dodawać całej mąki na raz. Może być potrzebny nieco więcej lub mniej od określonej ilości. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta. najpierw zagnieść ciasto w misce. Następnie, gdy będzie grubszy, połóż go na stole i kontynuuj ugniatanie rękami. Pod koniec ugniatania posmaruj ręce olejem roślinnym i jeszcze trochę ugniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na Zewnątrz będzie pokryty folią olejową i nie wyschnie podczas pieczenia. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Na pizzę rozwałkuj ciasto, nakłuj widelcem, posmaruj sosem i wstaw do piekarnika na 3-5 minut. Ciasto trochę się zestali i nie będzie wilgotne od nadzienia. Następnie połóż na nim nadzienie i piecz do miękkości przez kolejne 5-7 minut. Gotuj z przyjemnością!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"    

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy