skład / składniki
metoda gotowania
koneserzy kuchni orientalnej powinni polubić sałatkę z kiełkami fasoli mung. Kulinarny przepis na tę sałatkę pochodzi z Chin. Niezwykle smaczne i harmonijne jedzenie ze świeżych warzyw. Tradycyjny orientalny smak sałatki nadaje dressingowi, który łączy wszystkie jej składniki. Niskokaloryczna, chrupiąca sałatka zostanie doceniona przez każdego, kto obserwuje swoją sylwetkę, a także może być spożywana w dni postu.
myjemy cukinię i ogórki i obieramy. Jeśli używasz młodej cukinii, nie usuwaj nasion. Następnie pokrój obrane ogórki i cukinię w cienkie paski. Kiełkująca fasola mung i zalać wrzącą wodą przez minutę. Tę samą procedurę wykonujemy z zieloną fasolą.
Wrzuć dwa rodzaje fasoli do durszlaka, aby woda i warzywa wyschły. Zaczynamy przygotowywać sos sałatkowy. Drobno posiekany ząbek czosnku mieszamy z sosem sojowym, olejem sezamowym i sokiem z cytryny. Miłośnicy pikantności mogą dodać trochę chili w proszku do dressingu. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, dopraw ją i ułóż na talerzach. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g