Sałatka z kiełkami fasoli mung

koneserzy kuchni orientalnej powinni pokochać tę sałatkę.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 61 % 20 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

koneserzy kuchni orientalnej powinni polubić sałatkę z kiełkami fasoli mung. Kulinarny przepis na tę sałatkę pochodzi z Chin. Niezwykle smaczne i harmonijne jedzenie ze świeżych warzyw. Tradycyjny orientalny smak sałatki nadaje dressingowi, który łączy wszystkie jej składniki. Niskokaloryczna, chrupiąca sałatka zostanie doceniona przez każdego, kto obserwuje swoją sylwetkę, a także może być spożywana w dni postu.

myjemy cukinię i ogórki i obieramy. Jeśli używasz młodej cukinii, nie usuwaj nasion. Następnie pokrój obrane ogórki i cukinię w cienkie paski. Kiełkująca fasola mung i zalać wrzącą wodą przez minutę. Tę samą procedurę wykonujemy z zieloną fasolą.

Wrzuć dwa rodzaje fasoli do durszlaka, aby woda i warzywa wyschły. Zaczynamy przygotowywać sos sałatkowy. Drobno posiekany ząbek czosnku mieszamy z sosem sojowym, olejem sezamowym i sokiem z cytryny. Miłośnicy pikantności mogą dodać trochę chili w proszku do dressingu. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, dopraw ją i ułóż na talerzach. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy