skład / składniki
metoda gotowania
jedzenie ananasa jest słodkie i słone. Ponieważ ananasy i banany są używane w przepisach kulinarnych zarówno jako warzywa, jak i owoce. Taka jest cecha tych tropikalnych owoców. Sałatka, którą chcę Ci zaoferować, jest słona. A jednym z jego składników jest bekon.
włóż boczek do głębokiej miski, wlej trochę wody i gotuj, aż będzie równomiernie jasnobrązowy. Następnie spuść wodę, pokrusz boczek na małe kawałki i odłóż na bok.
wlej sok ananasowy, ocet z czerwonego wina, pieprz i sól do słoika z pokrywką. Szczelnie zamknij słoik pokrywką i wstrząśnij wszystkim, aż będzie jednolity kolor.
drobno posiekaj liście sałaty, ananasa w kostkę, orzechy, zieloną cebulę, dodaj tam bekon. Wlać przygotowany sos i wrzucić przez chwilę do miski, aby sos równomiernie nasączył wszystkie składniki.
układamy w salaterce i posypujemy płatkami kokosowymi.Ta sałatka jest dobra sama w sobie jako przekąska. Porcja jest przeznaczona dla sześciu osób.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Płatki pszenne - 336 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g