Sałatka z oliwek pomidory cytryna awokado orzechy

pyszna, orzeźwiająca sałatka o niezwykłym smaku sprawdzi się na co dzień! Awokado samo w sobie jest już gotowym posiłkiem. Najważniejsze jest to, że owoc jest dojrzały. Sklepy zazwyczaj sprzedają niedojrzałe twarde owoce. Aby awokado dotarło, należy je zawinąć w papier i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni. Kulinarny przepis na sałatkę z oliwek z awokado, z pomidorami, serem pieczonym w grillu lub piekarniku, jest niezwykły.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 26 % 5 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

pokrój pomidory na ćwiartki. Obierz awokado i pokrój na pół. Wyjmujemy kość. Połówki awokado układamy na plasterkach, w misce, podlewamy oliwą z oliwek (2 łyżki), posypujemy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i wysyłamy do grilla rozgrzanego do średniej temperatury. Gdy awokado się zarumieni, wyjmij je z grilla lub piekarnika, ułóż pomidory na wierzchu. Do drugiej. wyciśnij cytrynę do miski i włóż do niej czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie. Dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałą oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Kładziemy cebulę w szczelinach między awokado i pomidorami, a na wierzch zalewamy łyżką mieszanki pozostałej po marynowaniu cebuli. Całość posypujemy orzeszkami pinii, a następnie przykrywamy startym parmezanem.
podawaj tę sałatkę do dowolnego mięsa jako dodatek lub po prostu pikantny dodatek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy