skład / składniki
metoda gotowania
pokrój pomidory na ćwiartki. Obierz awokado i pokrój na pół. Wyjmujemy kość. Połówki awokado układamy na plasterkach, w misce, podlewamy oliwą z oliwek (2 łyżki), posypujemy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i wysyłamy do grilla rozgrzanego do średniej temperatury. Gdy awokado się zarumieni, wyjmij je z grilla lub piekarnika, ułóż pomidory na wierzchu. Do drugiej. wyciśnij cytrynę do miski i włóż do niej czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie. Dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałą oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Kładziemy cebulę w szczelinach między awokado i pomidorami, a na wierzch zalewamy łyżką mieszanki pozostałej po marynowaniu cebuli. Całość posypujemy orzeszkami pinii, a następnie przykrywamy startym parmezanem.
podawaj tę sałatkę do dowolnego mięsa jako dodatek lub po prostu pikantny dodatek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g