Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem sojowym
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
suszone śliwki myjemy w ciepłej wodzie i moczymy we wrzącej wodzie przez godzinę. Kapustę pekińską rozkładamy na liście, myjemy i suszymy. Następnie pokrój w cienkie paski, sól i pozostaw na czas przygotowania sosu sałatkowego. W misce zmiażdż ząbki świeżego czosnku drewnianą łyżką. Następnie stopniowo dodajemy do niego cukier i oliwę z oliwek, dokładnie mieszając. Po utworzeniu gęstego sosu dodaj sok z cytryny, sos sojowy, rodzynki, suszone śliwki drobno posiekane na kawałki i posiekane orzechy włoskie. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu sałatkowego i polej go kapustą pekińską. Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem sojowym jest gotowa, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g