skład / składniki
metoda gotowania
włóż liście mięty i cytrynę do szklanki. rozdrobnić
dodaj cukier, lód i wodę, dobrze wymieszaj
Mojito to napój z lekkim rumem i miętą. Istnieją dwa znane rodzaje Mojito alkoholowy i bezalkoholowy.
historia Mojito jest bardzo interesująca.
wielu zgadza się, że prekursorem tego koktajlu jest napój Drak z XVI wieku. Jest przepisywany dzielnym angielskim piratom F. Drake ' a. Wtedy liście mięty i limonki zaczęły być wrzucane do pirackiego rumu. Powody tego były praktyczne-mięta i "zielona cytryna" zapobiegały chorobom i nieco zmieniały nieprzyjemny smak tego rumu. Pojawił się" Drak", być może w Meksyku, Kolumbii, Wenezueli, wszędzie tam, gdzie Francis Drake handlował piractwem. Ale to na Kubie piracki napój stał się bardzo popularny.
1862 rok był epokowy dla Mojito. Minęło prawie 300 lat od powstania koktajlu Drac. Na Kubie Don Facundo Bacardi Masso założył produkcję rumu Bacardi, który będzie podstawą wielu napojów alkoholowych, w tym Mojito. Rum, jeden z ulubionych napojów żeglarzy, stał się nieodłącznym atrybutem życia towarzyskiego. W 1930 roku, według jednej z wersji pojawienia się Mojito, mówi się: na przyjęciu w centrum życia świeckiego w Hawanie, hotelu Sevilla, barman zrobił nową wersję julepa (jest to Bourbon z miętą i cukrem). Zastąpił więc burbona Bacardi. Nowy koktajl stał się znany jako Mojito-od mojado (mokry). Niektóre źródła podają nawet konkretną datę - 25 maja. Ta data jest obchodzona jako urodziny słynnego koktajlu.
rok później przepis Mojito pojawił się w katalogu barmanów w Hawanie.
w 1933 roku otwarto oddział słynnego Sloppy Joe ' s Bar w Hawanie. Przyjacielem właściciela tego zakładu, Joe Russella, był Ernest Hemingway, który polubił Mojito. W rezultacie stał się najbardziej znanym napojem zakładu.
10 lat później Angel Martinez otworzył swoją restaurację w Hawanie. W barze tego lokalu mieszano legendarne Mojito, na które przybyło najwyższe światło społeczeństwa z całego kraju. To tutaj, ale później, Gwiazdy spotkały się z tym koktajlem bogatych i sławnych.
w połowie lat 40. kubańscy barmani rozpowszechnili napój wśród wyższych sfer, pojawił się w menu barów stolic świata. Później, dzięki milionom amerykańskich podróżników, Mojito przeniknęło do Europy.
zaledwie dekadę temu Moda na koktajle ze świeżymi owocami powróciła do Londynu. To znowu przyniosło Mojito na szczyt popularności. W słynnym klubie brytyjskiej stolicy "Bar 50 's" Mojito Apple stał się hitem z dnia na dzień. Nieco później jego odmiany z truskawkami, winogronami, jeżynami, granatami zajęły wiodące miejsce w menu najbardziej znanych restauracji i klubów na całym świecie.
dziś ten napój jest u szczytu popularności. Zamawia się zarówno alkoholowe, jak i bezalkoholowe Mojito, w którym wyklucza się rum.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g