kompot z mandarynki i jabłek

zabawny kompot z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie! Zwracam uwagę na taki niezwykły kompot z jabłek i mandarynki!
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
46 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dokładnie umyj mandarynki, wytrzyj serwetką, obierz, nadal jej potrzebujemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mandarynki dzielimy na plasterki, usuwamy białe żyły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skórka jest również dobrze oczyszczona z żył, pokrojona w małe paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz jabłka i pokrój w dużą kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw włóż skórkę do wrzącej wody,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie jabłka

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na samym końcu mandarynki gotuj przez około 10 minut, aż jabłka będą miękkie,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cukier, możesz opcjonalnie dodać trochę mięty. Schłodzić kompot mandarynkowy i podawać z plasterkami owoców lub bez - jak dusza zapragnie)

taki kompot mandarynkowy z mandarynek i jabłek jest po prostu skręcony na zimę: sterylizujemy słoiki i pokrywki, wlewamy gorący kompot i skręcamy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy