kompot z mandarynki i jabłek
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dokładnie umyj mandarynki, wytrzyj serwetką, obierz, nadal jej potrzebujemy.
Krok 2:
Krok 3:
Mandarynki dzielimy na plasterki, usuwamy białe żyły.
Krok 4:
Skórka jest również dobrze oczyszczona z żył, pokrojona w małe paski.
Krok 5:
Obierz jabłka i pokrój w dużą kostkę.
Krok 6:
Najpierw włóż skórkę do wrzącej wody,
Krok 7:
Następnie jabłka
Krok 8:
Na samym końcu mandarynki gotuj przez około 10 minut, aż jabłka będą miękkie,
Krok 9:
Dodaj cukier, możesz opcjonalnie dodać trochę mięty. Schłodzić kompot mandarynkowy i podawać z plasterkami owoców lub bez - jak dusza zapragnie)
taki kompot mandarynkowy z mandarynek i jabłek jest po prostu skręcony na zimę: sterylizujemy słoiki i pokrywki, wlewamy gorący kompot i skręcamy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g