skład / składniki
metoda gotowania
gotuj syrop z wody i cukru, pamiętając o usunięciu piany. Ostudzić syrop.
1,5 kg dowolnych miękkich jagód w dowolnych proporcjach ubijamy do uzyskania jednorodności i wkładamy do butli 5l. Jagody oczywiście należy wcześniej umyć i usunąć łodygi. Jagody zalać syropem, Nie wypełniając całego balonu. Oznacza to, że powinien być wypełniony w 4/5. Jest to potrzebne do fermentacji. Dobrze wymieszaj mieszaninę.
teraz zawiąż gazę wokół szyjki balonu. I umieść balon w ciemnym miejscu w temperaturze 16-18 ° C. trzy razy dziennie mieszaninę należy mieszać drewnianą szpatułką lub łyżką. Więc pleśń nie pojawi się na powierzchni.
gdy minie tydzień, mieszaninę należy przecedzić przez gazę. I spuść sok do butelek, aby kontynuować fermentację. Zamknij butelki korkami, najlepiej z drewna korkowego. W środku takiego korka zrób dziurę i przeprowadź przez nią gumową rurkę. Wszystko powinno być ciasne, bez przepuszczania powietrza. Zanurz koniec rurki w pojemniku z wodą. W przypadku puszek 3L znajdują się specjalne pokrywki z odprowadzaniem wody i powietrza, możesz ich użyć.
po kolejnym tygodniu (lub krócej) na dnie butelek pojawi się osad, samo wino stanie się przezroczyste. W tym czasie wlej wino do innych butelek, zakorkuj i pozostaw w ciemnym miejscu na 2 miesiące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g