likier śliwkowy na wódce
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
Zbierz Dojrzałe całe śliwki (zrobią to zarówno żółte, jak i niebieskie). Odrzuć zgniłe i niedojrzałe śliwki, spłucz i pozostaw do wyschnięcia.
napełnij nimi trzylitrowy słoik, przykryj granulowanym cukrem. Zmiel cynamon i imbir i opuść na dno słoika, aby uzyskać bogatszy smak.
napełnij wszystko wódką. Napełniamy słoik do góry, dwa palce bez sięgania szyi. Zamykamy plastikową pokrywką i przenosimy do spiżarni, nalegamy. Po miesiącu możesz pobrać próbkę. Jeśli nagle spóźnisz się – w porządku, będzie smaczniej.
przed wypiciem odcedź napój przez gazę, uważaj, aby dzieci nie zjadły przypadkowo śliwek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g