likier śliwkowy na wódce

aromatyczny i przyjemny nalewak na bazie śliwek! Przyjeżdżamy odwiedzić teściową, a jeśli dotrzemy na wakacje, koniecznie wymagamy śliwki. Ma ją-odlot, jak to ujął mój syn. To znaczy, że odlatujesz z niej, ale nie na długo. Teść używa nieco innych wyrażeń-piosenki, poezji, boskiego nektaru i wszystkiego w tym duchu. Ogólnie rzecz biorąc, przepis kulinarny odziedziczyliśmy. Tylko smak każdej gospodyni domowej jest inny. Przygotuj więc więcej jedzenia na przekąskę i postaw butelkę na stole.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
146 kcal
IG: 38 / 0 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 30 min

Zbierz Dojrzałe całe śliwki (zrobią to zarówno żółte, jak i niebieskie). Odrzuć zgniłe i niedojrzałe śliwki, spłucz i pozostaw do wyschnięcia.
napełnij nimi trzylitrowy słoik, przykryj granulowanym cukrem. Zmiel cynamon i imbir i opuść na dno słoika, aby uzyskać bogatszy smak.
napełnij wszystko wódką. Napełniamy słoik do góry, dwa palce bez sięgania szyi. Zamykamy plastikową pokrywką i przenosimy do spiżarni, nalegamy. Po miesiącu możesz pobrać próbkę. Jeśli nagle spóźnisz się – w porządku, będzie smaczniej.
przed wypiciem odcedź napój przez gazę, uważaj, aby dzieci nie zjadły przypadkowo śliwek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy