skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź owies, rodzynki i cukier.
Krok 2:
Dokładnie spłucz owies.
Krok 3:
Rodzynki też myjemy.
Krok 4:
Zasypiamy wszystko w trzylitrowym słoiku.
Krok 5:
Napełnij wszystko przegotowaną wodą.
Krok 6:
Po 3 dniach okazuje się taki napój.
Krok 7:
Przykryj słoik gazą i pozostaw na 3 dni.
Krok 8:
Pij kwas chlebowy i bądź zdrowy!
Lato 2010 zostanie zapamiętane na zawsze przez upał, palące słońce i brak deszczu. A jak chcesz pić w gorący lipcowy dzień! Natychmiast zauważamy szkodliwe napoje chemiczne. Wnętrze samochodu może lśnić importowaną lemoniadą, ale dlaczego potrzebujemy błyszczącego żołądka? Wracamy do źródeł, morsów, kwasów i zestrzeleń. Moja rodzina próbowała tego lata kwasu owsianego.
ziarno owsa należy dokładnie umyć w kilku wodach. Bierzemy zwykły czysty trzylitrowy słoik, napełniamy owsem, dodajemy cukier. Rodzynki myjemy ciepłą wodą, a także wkładamy do słoika. Do nalewania potrzebna jest przegotowana woda o temperaturze pokojowej. Wlej wodę do słoika, pozostawiając trochę miejsca do krawędzi. Przykryj słoik gazą złożoną z kilku warstw i umieść go w ciepłym miejscu lub na słońcu na 3 dni. Po upływie czasu gotowego kwasu chlebowego spuszczamy i wkładamy do lodówki, a ponownie używamy zakwasu. Wystarczy dodać do niego 3 łyżki cukru i ponownie zalać przegotowaną wodą. Zakwas może "grać" do 4 razy, ale ilość cukru należy za każdym razem zmniejszać o łyżkę stołową.
sam widzisz, przepis jest prosty, ale pomoże całej rodzinie w trudnej gorącej minucie.
owies jest bardzo przydatny, jego zastosowanie w żywności pomaga obniżyć poziom cholesterolu, jest przydatny w chorobach nerek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Owies - 316 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g