kwas owsiany z rodzynkami

niezwykle pyszny orzeźwiający napój!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
32 kcal
IG: 0 / 67 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź owies, rodzynki i cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz owies.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rodzynki też myjemy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zasypiamy wszystko w trzylitrowym słoiku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij wszystko przegotowaną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 3 dniach okazuje się taki napój.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj słoik gazą i pozostaw na 3 dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pij kwas chlebowy i bądź zdrowy!

Lato 2010 zostanie zapamiętane na zawsze przez upał, palące słońce i brak deszczu. A jak chcesz pić w gorący lipcowy dzień! Natychmiast zauważamy szkodliwe napoje chemiczne. Wnętrze samochodu może lśnić importowaną lemoniadą, ale dlaczego potrzebujemy błyszczącego żołądka? Wracamy do źródeł, morsów, kwasów i zestrzeleń. Moja rodzina próbowała tego lata kwasu owsianego.
ziarno owsa należy dokładnie umyć w kilku wodach. Bierzemy zwykły czysty trzylitrowy słoik, napełniamy owsem, dodajemy cukier. Rodzynki myjemy ciepłą wodą, a także wkładamy do słoika. Do nalewania potrzebna jest przegotowana woda o temperaturze pokojowej. Wlej wodę do słoika, pozostawiając trochę miejsca do krawędzi. Przykryj słoik gazą złożoną z kilku warstw i umieść go w ciepłym miejscu lub na słońcu na 3 dni. Po upływie czasu gotowego kwasu chlebowego spuszczamy i wkładamy do lodówki, a ponownie używamy zakwasu. Wystarczy dodać do niego 3 łyżki cukru i ponownie zalać przegotowaną wodą. Zakwas może "grać" do 4 razy, ale ilość cukru należy za każdym razem zmniejszać o łyżkę stołową.
sam widzisz, przepis jest prosty, ale pomoże całej rodzinie w trudnej gorącej minucie.
owies jest bardzo przydatny, jego zastosowanie w żywności pomaga obniżyć poziom cholesterolu, jest przydatny w chorobach nerek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Owies - 316   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy