skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od napełnienia wymaganej dla nas ilości suchego kwasu chlebowego litrem wrzącej wody. Powstałą mieszaninę trzymamy w ciepłym miejscu pod pokrywką przez 20 minut. Po tym czasie odkorkujemy Pojemnik, ugniatamy wszystkie grudki i wlewamy kolejne 14 litrów wrzącej wody, wszystko dobrze mieszamy. Teraz schładzamy naszą masę do około 35 stopni, dodajemy do niej jedną szklankę drożdży rozcieńczonych w ciepłej wodzie i wszystko dobrze mieszamy. Pozostaw nasz napój na 3-4 godziny do fermentacji w ciepłym miejscu. Po tym czasie słodzimy nasz kwas chlebowy, butelkujemy go, szczelnie zamykamy, zawiązujemy drutem i umieszczamy w ciepłym miejscu. Gdy widoczne są oznaki fermentacji, przenieś butelki na zimno. Za dzień nasz kwas chlebowy jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suchy kwas chlebowy - 20 kcal/100g