domowy kwas chlebowy z suchego kwasu chlebowego

orzeźwiający, bardzo aromatyczny kwas chlebowy. Świetny napój na gorące lato! Czasami, gdy w letnie upalne dni nie chcesz widzieć żadnego jedzenia, ale tylko pić, przygotowuję duży pojemnik tak zwanego suchego kwasu chlebowego instant, czyli kwasu chlebowego z suchego proszku. Przepis kulinarny tego napoju jest prosty, ale okazuje się, że kwas chlebowy jest bardzo smaczny. Teraz opowiem ci o sposobie jego przygotowania.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
6 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

zaczynamy więc od napełnienia wymaganej dla nas ilości suchego kwasu chlebowego litrem wrzącej wody. Powstałą mieszaninę trzymamy w ciepłym miejscu pod pokrywką przez 20 minut. Po tym czasie odkorkujemy Pojemnik, ugniatamy wszystkie grudki i wlewamy kolejne 14 litrów wrzącej wody, wszystko dobrze mieszamy. Teraz schładzamy naszą masę do około 35 stopni, dodajemy do niej jedną szklankę drożdży rozcieńczonych w ciepłej wodzie i wszystko dobrze mieszamy. Pozostaw nasz napój na 3-4 godziny do fermentacji w ciepłym miejscu. Po tym czasie słodzimy nasz kwas chlebowy, butelkujemy go, szczelnie zamykamy, zawiązujemy drutem i umieszczamy w ciepłym miejscu. Gdy widoczne są oznaki fermentacji, przenieś butelki na zimno. Za dzień nasz kwas chlebowy jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suchy kwas chlebowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy