Likier kawowo-pomarańczowy na spirytusie
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
weź dojrzałą słodką pomarańczę. Nawiasem mówiąc, wiesz, że najsłodsze pomarańcze to te, które mają "pępek" (taki otwór jest zwinięty) po drugiej stronie łodygi. Ziarna kawy do likieru powinny być mocno palone, aż będą Ciemnobrązowe. Włóż ziarna kawy jak najwięcej do pomarańczy ze skórą.
w trzylitrowym słoiku opuść naszpikowaną pomarańczę i wlej ją alkoholem.
aby Alkohol się zaparzył, musi spędzić półtora miesiąca w ciemnym miejscu.
po półtora miesiąca ugotuj syrop cukrowy z wody i granulowanego cukru. Alkohol spod pomarańczy wlewa się do gorącego syropu. Odcedź napój przez gazę złożoną z kilku warstw.
wlej gotowy Likier pomarańczowy do butelek, szczelnie zamknij.
powinno minąć miesiąc przed spożyciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g