skład / składniki
metoda gotowania
napój jest bardzo łatwy do przygotowania, poradzi sobie nawet uczeń. Jedyną rzeczą jest to, że na wynik trzeba poczekać kilka dni. Pierwszy kwas jest osuszany, a kwas chlebowy jest już pijany z drugiej Zatoki. Nawiasem mówiąc, po wypiciu napoju owies można ponownie wlać, dodając miód i rodzynki do woli. Tak więc na tym samym owsie możesz zrobić kwas chlebowy przez miesiąc!
1. Wlej owies do miski, zalej wodą, wymieszaj. Następnie spuszczamy wodę, a wraz z nią śmieci, które wypłynęły na powierzchnię. W ten sposób myjemy owies kilka razy, aż woda będzie czysta.
2. W trzylitrowym słoiku układamy już umyty owies i połowę porcji miodu. Jeśli chodzi o miód: powinien być płynny. Jeśli miód jest gęsty, lepiej go stopić w kuchence mikrofalowej. Napełnij składniki czystą wodą pitną. Przykryj słoik kawałkiem gazy, złożonym w dwóch lub trzech warstwach. Pozostaw na trzy dni w temperaturze pokojowej.
3. Po określonym czasie kwas zacznie się pienić. Spuszczamy pierwszy kwas chlebowy, nie będziemy go potrzebować. Ponownie dodaj miód i rodzynki do owsa pozostałego w słoiku ,zalej czystą zimną wodą (weź taką samą ilość jak za pierwszym razem). Wymieszaj, przykryj czystym kawałkiem gazy, złożonym w kilku warstwach. Pozostaw na trzy dni w temperaturze pokojowej.
po określonym czasie napój jest całkowicie gotowy. Powinien być odcedzony i można go pić.
pij z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Owies - 316 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g