wywar z kory brzozy

napój leczniczy, za który ciało podziękuje! Wywar z kory brzozy ma cenne właściwości lecznicze. Kora brzozy od dawna jest wykorzystywana do celów leczniczych, zarówno w medycynie ludowej, jak i tradycyjnej. Kora brzozy, ze względu na swoje właściwości, należy do wielu leków. Przygotowanie takiego napoju wcale nie jest trudne, a lepiej przygotować go więcej, aby wystarczyło na kilka dni użytkowania. Korę brzozy można przygotować samodzielnie lub kupić w aptece.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
0 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

przygotowanie leczniczego wywaru z kory brzozy jest bardzo proste. Sucha kora, którą należy wcześniej przygotować lub kupić w specjalnym dziale w aptece, musi być dokładnie posiekana. Następnie wkładamy go do małej patelni. Zagotuj wodę i zalej pokruszoną korę wrzącą wodą.

stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia, po czym zmniejszamy ogrzewanie. Trzymaj przyszły bulion na małym ogniu przez 45 minut. Nie powinien być gotowany, powinien raczej marnieć. Garnek należy przykryć pokrywką, ale nie całkowicie-pozostawić otwór na ucieczkę pary.

podczas marnotrawstwa wywar zmniejszy swoją objętość prawie o połowę - to normalne i powinno być. Usuń bulion z ognia i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie przefiltruj bulion przez drobny sitko lub gazę złożoną w 3-4 warstwach. Wlać wywar do dzbanka lub słoika i przechowywać w lodówce.

należy go przyjmować 100 ml trzy razy dziennie. Taki wywar poprawia trawienie, zwiększa odporność, normalizuje metabolizm, wspomaga odchudzanie, przyspiesza metabolizm, tonizuje i wzmacnia całe ciało. Kolejną pozytywną właściwością wywaru jest to, że poprawia apetyt. Ponadto jest to dobry środek na kaszel - w tym przypadku należy go przyjmować, aż do złagodzenia stanu.

ile należy pić wywaru z kory brzozy? Zależy od celów, ale warto pamiętać, że wszelkie wywary roślinne są zwykle używane przez krótki okres czasu, a następnie należy zatrzymać się przed następnym kursem.

dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kora brzozy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy