nalewka z liści jeżyny na wódce
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
najpierw ostrożnie zetrzyj liście jeżyny i mięty i włóż je do słoika.
dodaj cukier i skórkę z cytryny. Powstałą mieszaninę zalewamy wódką.
szczelnie zamknij pojemnik i umieść go w ciemności przez 8 tygodni. Przynajmniej raz w tygodniu zawartość należy mieszać.
gotową nalewkę należy przefiltrować i przechowywać w zimnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Liście jeżyny - 0 kcal/100g