Nalewka z liści jeżyny na wódce

pyszny napój alkoholowy na zabawną ucztę! Nalewka z liści jeżyny na wódce ma wyrafinowany smak, dobry aromat i niezwykły piękny kolor. Taki napój z pewnością zachwyci i zaskoczy gości. Przygotowanie go nie jest trudne,a liście do nalewki lepiej wziąć młode.
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
241 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 60 D

najpierw ostrożnie zetrzyj liście jeżyny i mięty i włóż je do słoika.

dodaj cukier i skórkę z cytryny. Powstałą mieszaninę zalewamy wódką.

szczelnie zamknij pojemnik i umieść go w ciemności przez 8 tygodni. Przynajmniej raz w tygodniu zawartość należy mieszać.

gotową nalewkę należy przefiltrować i przechowywać w zimnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Liście jeżyny - 0   kcal/100g

Podobne przepisy