zakwas buraczany na kwas chlebowy
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki: buraki, miód, ciepłą wodę, kromkę chleba, rodzynki.
Krok 2:
Pokrój buraki w kostkę 1-2 cm, włóż je do słoika o pojemności trzech litrów. Rozcieńczyć w szklance dwie łyżki miodu, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj miód z wodą do buraków.
Krok 3:
Dodaj garść rodzynek.
Krok 4:
Napełnij wszystko wodą, nie dolewając do góry 3-4 cm.
Krok 5:
Dodaj kromkę chleba i fermentuj w ciepłym miejscu do 4 dni. Od czasu do czasu monitorujemy proces fermentacji, a gdy piana z fermentacji zacznie opadać, spuszczamy kwas chlebowy i napełniamy zakwas nową porcją wody. Zakwas karmimy rodzynkami, kromką chleba i miodem. Taki zakwas nadaje się do 4 procesów fermentacji w objętości 3 litrów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g