zakwas buraczany na kwas chlebowy

świetny kwas buraczany wychodzi na tym zakwasie, spróbuj!
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
19 kcal
IG: 0 / 25 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki: buraki, miód, ciepłą wodę, kromkę chleba, rodzynki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój buraki w kostkę 1-2 cm, włóż je do słoika o pojemności trzech litrów. Rozcieńczyć w szklance dwie łyżki miodu, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj miód z wodą do buraków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj garść rodzynek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij wszystko wodą, nie dolewając do góry 3-4 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kromkę chleba i fermentuj w ciepłym miejscu do 4 dni. Od czasu do czasu monitorujemy proces fermentacji, a gdy piana z fermentacji zacznie opadać, spuszczamy kwas chlebowy i napełniamy zakwas nową porcją wody. Zakwas karmimy rodzynkami, kromką chleba i miodem. Taki zakwas nadaje się do 4 procesów fermentacji w objętości 3 litrów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy