koniak z bimbru

bardzo łatwy w przygotowaniu, aromatyczny, łagodny. Po moim koniaku (podobnym do whisky) następnego dnia nigdy nie boli mnie głowa.Im dłużej jest nalegany,tym lepiej.
EllaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
232 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 7 d

wymieszaj wszystkie składniki razem. I pozostaw koniak do zaparzenia w zamkniętej butelce przez co najmniej tydzień. Raz dziennie dobrze wymieszaj.
taki" bursztyn " się okazuje!
Soda zmiękcza napój, gałka muszkatołowa-zmniejsza specyficzny zapach bimbru, kora dębu-kolor i jej właściwości lecznicze. A cukier waniliowy to specjalny smak. Cukier można nadal karmelizować i wrzucać do butelki (smak nie zmienia się na gorsze) lub po prostu zasypiać. Lepiej jest wziąć całą gałkę muszkatołową i zetrzeć na drobnej tarce. Im dłużej się zaparza, tym lepiej. I nie potrzebujesz papryki, goździków,liści laurowych, dziurawca itp., w przeciwnym razie otrzymasz nie koniak, ale jakąś nalewkę. Ciesz się wszystkim bez nadużywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kora dębu - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy