koniak z bimbru
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
wymieszaj wszystkie składniki razem. I pozostaw koniak do zaparzenia w zamkniętej butelce przez co najmniej tydzień. Raz dziennie dobrze wymieszaj.
taki" bursztyn " się okazuje!
Soda zmiękcza napój, gałka muszkatołowa-zmniejsza specyficzny zapach bimbru, kora dębu-kolor i jej właściwości lecznicze. A cukier waniliowy to specjalny smak. Cukier można nadal karmelizować i wrzucać do butelki (smak nie zmienia się na gorsze) lub po prostu zasypiać. Lepiej jest wziąć całą gałkę muszkatołową i zetrzeć na drobnej tarce. Im dłużej się zaparza, tym lepiej. I nie potrzebujesz papryki, goździków,liści laurowych, dziurawca itp., w przeciwnym razie otrzymasz nie koniak, ale jakąś nalewkę. Ciesz się wszystkim bez nadużywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kora dębu - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g