skład / składniki
metoda gotowania
dojrzałe jagody należy posortować i dokładnie spłukać. Teraz musisz nakłuć każdą jagodę igłą w kilku miejscach. Możesz to zrobić łatwiej i po prostu ugniatać je popychaczem. Ale w tym przypadku napój może okazać się mętny i należy go przefiltrować przez gazę.
wlej cukier do kleiku jagodowego, wymieszaj i pozostaw do zaparzenia do trzech dni.
po określonym czasie wlej niewielką część bimbru, aby przykrył jagody. Najlepiej zrobić nalewkę w rondlu lub słoiku. Tam dobrze fermentuje, a następnie wygodniej jest spuścić napój.
umieść w ciemnym miejscu. Gdy mieszanina zacznie fermentować, wlej połowę pozostałego bimbru. Dobrze wymieszaj i pozostaw na dwa tygodnie do zaparzenia. Po upływie czasu spuść płyn do czystego słoika i włóż do lodówki.
wlej jagody Pozostałe do słoika drugą połową bimbru i pozostaw na kolejne dwa tygodnie. Po upływie czasu odcedź nalewkę i wymieszaj ją z wcześniej odlaną nalewką. Jeśli napój okaże się mętny, możesz go odcedzić, budując filtr z gazy z bawełną. Umieść nalewkę na kilka dni. Następnie nalewka żurawinowa na domowym bimberie jest gotowa. Możesz go butelkować i zakorkować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Alkohol - 83 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g