bimber żurawinowy na alkoholu z cukrem

dla koneserów naturalnych napojów! Aromatyczny bimber żurawinowy! Spożywanie nalewki żurawinowej jest umiarkowane, jak każdy alkohol. Pozwoli to w pełni cieszyć się jego smakiem i aromatem.
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
81 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 36 D

dojrzałe jagody należy posortować i dokładnie spłukać. Teraz musisz nakłuć każdą jagodę igłą w kilku miejscach. Możesz to zrobić łatwiej i po prostu ugniatać je popychaczem. Ale w tym przypadku napój może okazać się mętny i należy go przefiltrować przez gazę.

wlej cukier do kleiku jagodowego, wymieszaj i pozostaw do zaparzenia do trzech dni.

po określonym czasie wlej niewielką część bimbru, aby przykrył jagody. Najlepiej zrobić nalewkę w rondlu lub słoiku. Tam dobrze fermentuje, a następnie wygodniej jest spuścić napój.

umieść w ciemnym miejscu. Gdy mieszanina zacznie fermentować, wlej połowę pozostałego bimbru. Dobrze wymieszaj i pozostaw na dwa tygodnie do zaparzenia. Po upływie czasu spuść płyn do czystego słoika i włóż do lodówki.

wlej jagody Pozostałe do słoika drugą połową bimbru i pozostaw na kolejne dwa tygodnie. Po upływie czasu odcedź nalewkę i wymieszaj ją z wcześniej odlaną nalewką. Jeśli napój okaże się mętny, możesz go odcedzić, budując filtr z gazy z bawełną. Umieść nalewkę na kilka dni. Następnie nalewka żurawinowa na domowym bimberie jest gotowa. Możesz go butelkować i zakorkować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Alkohol - 83   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: