domowe wino owocowe z owoców
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
do przygotowania domowego wina owocowego możesz użyć absolutnie dowolnego owocu. Ale w zależności od naturalnej słodyczy oryginalnego owocu, przepis na wino musi zostać nieco zmieniony.
proponuję wziąć za podstawę dwa następujące przepisy.
przepis pierwszy. Wino jabłkowe lub z dowolnego innego owocu o kwaskowatości.
wymieszaj sok jarzębiny i jabłka w przygotowanym pojemniku, dodaj wodę, cukier. Następnie dodaj zakwas do wina z jagód.
pozostawiamy powstałą mieszaninę do fermentacji.
gdy proces fermentacji dobiegnie końca, odfiltruj wino, wlej do innego pojemnika, wlej alkohol i wódkę.
moczymy mieszaninę przez około tydzień, a następnie ponownie filtrujemy i butelkujemy w celu dalszego przechowywania.
podane składniki dają około dziesięciu litrów domowego wina z owoców.
przepis drugi. Wino z brzoskwiń lub dowolnego słodkiego owocu.
myjemy brzoskwinie, usuwamy nasiona. Zmiel za pomocą maszynki do mięsa lub blendera i włóż do odpowiedniego pojemnika.
następnie wlej tam wodę, dodaj miód i pozostaw na trzy tygodnie.
odfiltruj powstałą mieszaninę, dodaj pozostałe składniki i nalegaj na kolejne trzy tygodnie.
gotowe domowe wino owocowe butelkujemy do przechowywania przez około dwa miesiące w chłodnym miejscu.
postępując zgodnie z tymi przepisami, możesz zrobić dowolne wino owocowe.
proponuję wziąć za podstawę dwa następujące przepisy.
przepis pierwszy. Wino jabłkowe lub z dowolnego innego owocu o kwaskowatości.
wymieszaj sok jarzębiny i jabłka w przygotowanym pojemniku, dodaj wodę, cukier. Następnie dodaj zakwas do wina z jagód.
pozostawiamy powstałą mieszaninę do fermentacji.
gdy proces fermentacji dobiegnie końca, odfiltruj wino, wlej do innego pojemnika, wlej alkohol i wódkę.
moczymy mieszaninę przez około tydzień, a następnie ponownie filtrujemy i butelkujemy w celu dalszego przechowywania.
podane składniki dają około dziesięciu litrów domowego wina z owoców.
przepis drugi. Wino z brzoskwiń lub dowolnego słodkiego owocu.
myjemy brzoskwinie, usuwamy nasiona. Zmiel za pomocą maszynki do mięsa lub blendera i włóż do odpowiedniego pojemnika.
następnie wlej tam wodę, dodaj miód i pozostaw na trzy tygodnie.
odfiltruj powstałą mieszaninę, dodaj pozostałe składniki i nalegaj na kolejne trzy tygodnie.
gotowe domowe wino owocowe butelkujemy do przechowywania przez około dwa miesiące w chłodnym miejscu.
postępując zgodnie z tymi przepisami, możesz zrobić dowolne wino owocowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g