domowe wino owocowe

wykwintny bukiet wina owocowego rozjaśni nudny wieczór. Łatwość przygotowania
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
126 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min
do przygotowania domowego wina owocowego możesz użyć absolutnie dowolnego owocu. Ale w zależności od naturalnej słodyczy oryginalnego owocu, przepis na wino musi zostać nieco zmieniony.
proponuję wziąć za podstawę dwa następujące przepisy.
przepis pierwszy. Wino jabłkowe lub z dowolnego innego owocu o kwaskowatości.
wymieszaj sok jarzębiny i jabłka w przygotowanym pojemniku, dodaj wodę, cukier. Następnie dodaj zakwas do wina z jagód.
pozostawiamy powstałą mieszaninę do fermentacji.
gdy proces fermentacji dobiegnie końca, odfiltruj wino, wlej do innego pojemnika, wlej alkohol i wódkę.
moczymy mieszaninę przez około tydzień, a następnie ponownie filtrujemy i butelkujemy w celu dalszego przechowywania.
podane składniki dają około dziesięciu litrów domowego wina z owoców.
przepis drugi. Wino z brzoskwiń lub dowolnego słodkiego owocu.
myjemy brzoskwinie, usuwamy nasiona. Zmiel za pomocą maszynki do mięsa lub blendera i włóż do odpowiedniego pojemnika.
następnie wlej tam wodę, dodaj miód i pozostaw na trzy tygodnie.
odfiltruj powstałą mieszaninę, dodaj pozostałe składniki i nalegaj na kolejne trzy tygodnie.
gotowe domowe wino owocowe butelkujemy do przechowywania przez około dwa miesiące w chłodnym miejscu.
postępując zgodnie z tymi przepisami, możesz zrobić dowolne wino owocowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy