Nalewka z jarzębiny jarzębiny na wódce

Słodka i przyjemna w smaku nalewka z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Podoba mi się ta nalewka z jarzębiny.
eeloo4kaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 14 D 20 min

od czego zaczyna się nalewka na jarzębinie? Odpowiedź z dębu. Kora tego drzewa zalewamy wrzącą wodą, pozostawiając ją w misce na pół godziny. Udział kory w przepisie nie jest konieczny, ale bardzo ważny. Spróbujcie i zrozumiecie dlaczego.

jarzębinę wkładamy do butelki lub słoika o pojemności dwóch lub półtora litra. Wlej jagodę wódką i wywarem uzyskanym z soków z kory dębu. Nawiasem mówiąc, kora jest również rzucana na jarzębinę. Dokręcamy pokrywkę na słoiku lub podłączamy/naprawiamy, w zależności od wybranego pojemnika.

nalewka z jarzębiny potrzebuje od tygodnia do pół miesiąca, aby dokładnie się ugotować. Gdy będzie gotowy, przefiltruj Likier przez gazę i wlej go do oddzielnych słoików/butelek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Kora dębu - 0   kcal/100g
  • Czerwona jarzębina - 43   kcal/100g

Podobne przepisy