nalewka z jarzębiny na wódce
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
od czego zaczyna się nalewka na jarzębinie? Odpowiedź z dębu. Kora tego drzewa zalewamy wrzącą wodą, pozostawiając ją w misce na pół godziny. Udział kory w przepisie nie jest konieczny, ale bardzo ważny. Spróbujcie i zrozumiecie dlaczego.
jarzębinę wkładamy do butelki lub słoika o pojemności dwóch lub półtora litra. Wlej jagodę wódką i wywarem uzyskanym z soków z kory dębu. Nawiasem mówiąc, kora jest również rzucana na jarzębinę. Dokręcamy pokrywkę na słoiku lub podłączamy/naprawiamy, w zależności od wybranego pojemnika.
nalewka z jarzębiny potrzebuje od tygodnia do pół miesiąca, aby dokładnie się ugotować. Gdy będzie gotowy, przefiltruj Likier przez gazę i wlej go do oddzielnych słoików/butelek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wódka - 235 kcal/100g
- Kora dębu - 0 kcal/100g
- Czerwona jarzębina - 43 kcal/100g