jarzębina na koniaku

siła i subtelny wykwintny smak to dekoracja świątecznego stołu! Miłośnicy gorących napojów z pewnością zainteresują się aromatyczną nalewką z jarzębiny. Posiadając wystarczającą siłę i subtelny wyrafinowany smak, jarzębina nasycona koniakiem stanie się ozdobą świątecznego stołu i dumą gospodyni. Zacznijmy gotować.
LeoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
175 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 15 min

weź jarzębinę, wytrzyj moździerzem, aby jagody wypuściły sok. Podgrzej cukier na patelni na małym ogniu, aż się zrumieni. Dodaj powstałą mieszaninę do jarzębiny, napełnij wszystko koniakiem. Jeśli zamiast cukru używasz miodu, po prostu dodaj go do koniaku i dobrze wymieszaj. Nalegaj na naszą mieszaninę przez około miesiąc w ciemnym, chłodnym miejscu. Gdy nalewka nabierze bogatego brązowego koloru, należy ją przecedzić przez gazę lub specjalne filtry. Aby nalewka z jarzębiny nabrała bardziej pikantnego smaku, dodaj trochę wanilii. Aromatyczny i bogaty w witaminy napój jest gotowy. Miłej zabawy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Aronia Jarzębina - 52   kcal/100g
  • Jarzębina zwyczajna - 43   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g

Podobne przepisy