jarzębina na koniaku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
weź jarzębinę, wytrzyj moździerzem, aby jagody wypuściły sok. Podgrzej cukier na patelni na małym ogniu, aż się zrumieni. Dodaj powstałą mieszaninę do jarzębiny, napełnij wszystko koniakiem. Jeśli zamiast cukru używasz miodu, po prostu dodaj go do koniaku i dobrze wymieszaj. Nalegaj na naszą mieszaninę przez około miesiąc w ciemnym, chłodnym miejscu. Gdy nalewka nabierze bogatego brązowego koloru, należy ją przecedzić przez gazę lub specjalne filtry. Aby nalewka z jarzębiny nabrała bardziej pikantnego smaku, dodaj trochę wanilii. Aromatyczny i bogaty w witaminy napój jest gotowy. Miłej zabawy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Aronia Jarzębina - 52 kcal/100g
- Jarzębina zwyczajna - 43 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g