skład / składniki
metoda gotowania
w tym celu należy wziąć dojrzałe lub mrożone jagody. Wlej je do litrowego słoika-będzie to ilość potrzebna do tego przepisu. Ostrożnie posortuj jagody, włóż je małymi porcjami do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
wlej wodę do głębokiej emaliowanej patelni, wlej tam cukier i umieść w ciepłym miejscu. Cukier powinien całkowicie się stopić, gdy przygotowujemy jagody do napoju.
umytą żurawinę wkładamy do rondla lub miski, delikatnie ugniatamy łyżką lub tłuczkiem. Gdy jagody wypuszczą sok, ostrożnie przenieś puree żurawinowe do słodkiej wody. Dobrze wymieszaj powstałą mieszaninę, aby słodka woda zmieszała się z sokiem z jagód. Następnie odcedź koniak i ponownie wymieszaj.
wlej słodką nalewkę do szklanego słoika, zamknij nylonową pokrywką i dobrze wstrząśnij, aby wszystkie produkty ponownie dobrze się wymieszały. Napój umieszczamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Aby nalewka nie fermentowała, nie musisz umieszczać jej w ciepłym miejscu-odpowiednia temperatura wyniesie 19-20 stopni.
gotową nalewkę filtrujemy przez drobny sitko lub kilka warstw gazy. Wlać do karafki lub butelki i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g