Nalewka czosnkowa

Nalewka czosnkowa oczyści drogi oddechowe i ochroni przed przeziębieniem. Dość prosta w składzie i metodzie przygotowania nalewka, która nie wymaga dużych kosztów, dobrze nadaje się do marynat, mięsa i tłustych potraw, środka rozgrzewającego. Osobiście używam nalewki czosnkowej zimą na ciepło i jako środek zapobiegający przeziębieniom, ale nie więcej niż jeden kieliszek na raz.
EllaRosaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
225 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 D 5 min
czosnek należy obrać i posiekać nożem. Papryka jest odpowiednia średniej wielkości, jeśli jest bardzo ostra, wystarczy połowa, należy również wziąć pod uwagę, że nasiona dodadzą dodatkowej ostrości. Zmiel pieprz, w razie potrzeby usuń nasiona, wlej czosnek do słoika lub karafki, wlej wódkę, wymieszaj. Wódka do tej domowej nalewki lepiej jest używać neutralnej, bez aromatów innych firm. Nalegaj 3 dni w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Następnie filtrujemy nalewkę bawełną, wykonujemy test kontrolny, jeśli jest bardzo ostry, można go rozcieńczyć wódką, opcjonalnie dodatkowo zmiękczyć łyżeczką cukru lub miodu kwiatowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g

Podobne przepisy