nalewka czosnkowa
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
czosnek należy obrać i posiekać nożem. Papryka jest odpowiednia średniej wielkości, jeśli jest bardzo ostra, wystarczy połowa, należy również wziąć pod uwagę, że nasiona dodadzą dodatkowej ostrości. Zmiel pieprz, w razie potrzeby usuń nasiona, wlej czosnek do słoika lub karafki, wlej wódkę, wymieszaj. Wódka do tej domowej nalewki lepiej jest używać neutralnej, bez aromatów innych firm. Nalegaj 3 dni w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Następnie filtrujemy nalewkę bawełną, wykonujemy test kontrolny, jeśli jest bardzo ostry, można go rozcieńczyć wódką, opcjonalnie dodatkowo zmiękczyć łyżeczką cukru lub miodu kwiatowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g