zakwas na kwas chlebowy na soku brzozowym

Przygotuj kwas chlebowy z zakwasu na soku brzozowym. Proste i smaczne!
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 27 g
123 kcal
IG: 15 / 30 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować zakwas według tego przepisu, musisz: pół litra soku brzozowego, kilka kromek chleba, garść rodzynek, kilka łyżek miodu i jedna łyżka koncentratu kwaśnego brzeczki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj wszystkie składniki w słoiku, przykryj szmatką i pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu na 3-4 dni. W trakcie tego procesu upewnij się, że zakwas nie zakwasza. Gotowy zakwas, w proporcji pół litra zakwasu na trzy litry kwasu chlebowego, można wykorzystać do przygotowania kwasu chlebowego, po usunięciu rodzynek i chleba z zakwasu. Jedną trzecią zakwasu można pozostawić do przygotowania kolejnej porcji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz także urozmaicić smak kwasu chlebowego, dodając suszone śliwki lub inne suszone owoce do zakwasu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sok brzozowy - 24   kcal/100g
  • Suchy kwas chlebowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy