zakwas na kwas chlebowy na soku brzozowym
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować zakwas według tego przepisu, musisz: pół litra soku brzozowego, kilka kromek chleba, garść rodzynek, kilka łyżek miodu i jedna łyżka koncentratu kwaśnego brzeczki.
Krok 2:
Wymieszaj wszystkie składniki w słoiku, przykryj szmatką i pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu na 3-4 dni. W trakcie tego procesu upewnij się, że zakwas nie zakwasza. Gotowy zakwas, w proporcji pół litra zakwasu na trzy litry kwasu chlebowego, można wykorzystać do przygotowania kwasu chlebowego, po usunięciu rodzynek i chleba z zakwasu. Jedną trzecią zakwasu można pozostawić do przygotowania kolejnej porcji.
Krok 3:
Możesz także urozmaicić smak kwasu chlebowego, dodając suszone śliwki lub inne suszone owoce do zakwasu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sok brzozowy - 24 kcal/100g
- Suchy kwas chlebowy - 20 kcal/100g