zakwas chmielowy do kwasu chlebowego i pieczenia

Prosty i oryginalny sposób na uzyskanie zakwasu na pyszny kwas chlebowy. Zakwas chmielowy na kwas chlebowy i chleb! Spróbuj-jest pyszny!
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 12 g
59 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Szyszki chmielu zalać litrem wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej do wrzenia, dobrze mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda się zagotuje, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Po schłodzeniu do temperatury pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść schłodzoną wodę do słoika, dobrze wyciśnij szyszki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj miód.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę i mieszaj w ten sam sposób, aż będzie papkowata.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij słoik szmatką i pozostaw do fermentacji do 3 dni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Od czasu do czasu sprawdzaj zakwas. Gdy woda się rozdzieli, możesz oddzielić trochę górnej warstwy zakwasu na pierwszym kwasie chlebowym lub wypieku. Dobrze wymieszaj resztki, dodaj więcej mąki, dodaj wodę, jeśli to konieczne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powtórz poprzedni krok, aż zakwas zwiększy objętość 2-3 razy i stanie się jednorodną konsystencją bąbelkową. W tym stanie jest uważany za dojrzały, a kwas chlebowy lub wypieki z takiego zakwasu są najsmaczniejsze!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chmiel - 0   kcal/100g

Podobne przepisy