skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Szyszki chmielu zalać litrem wody.
Krok 2:
Podgrzej do wrzenia, dobrze mieszając.
Krok 3:
Gdy woda się zagotuje, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Po schłodzeniu do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Spuść schłodzoną wodę do słoika, dobrze wyciśnij szyszki.
Krok 5:
Dodaj miód.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.
Krok 7:
Dodaj mąkę i mieszaj w ten sam sposób, aż będzie papkowata.
Krok 8:
Zamknij słoik szmatką i pozostaw do fermentacji do 3 dni.
Krok 9:
Od czasu do czasu sprawdzaj zakwas. Gdy woda się rozdzieli, możesz oddzielić trochę górnej warstwy zakwasu na pierwszym kwasie chlebowym lub wypieku. Dobrze wymieszaj resztki, dodaj więcej mąki, dodaj wodę, jeśli to konieczne.
Krok 10:
Powtórz poprzedni krok, aż zakwas zwiększy objętość 2-3 razy i stanie się jednorodną konsystencją bąbelkową. W tym stanie jest uważany za dojrzały, a kwas chlebowy lub wypieki z takiego zakwasu są najsmaczniejsze!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chmiel - 0 kcal/100g