skład / składniki
metoda gotowania
Wybierz słoik proporcjonalnie do objętości składników(pojemnik powinien być wypełniony 2/3 całkowitej objętości, 5-litrowa butelka jest dobra).
wlej ciepłą wodę, dodaj dżem. Wlej rodzynki (nie musisz ich myć), dodaj cukier (najpierw trochę - 150 gramów, a to w przypadku braku słodyczy, koniecznie spróbuj, aby nie było mdłe).
rozciągamy gumową rękawicę na szyjce butelki, wykonując mały otwór igłą w jednym z palców, aby mieć miejsce na wydostanie się nagromadzonego gazu.
zostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 4 dni, po czym dodajemy kolejną porcję cukru, a do tego:
- zdejmij rękawicę i spuść trochę płynu przez cienką rurkę (około 100 ml);
- w spuszczonym płynie rozcieńczamy 50 g cukru, wlewamy z powrotem do butelki.
po 5 dniach powtarzamy tę samą procedurę.
gotowość jest określana przez opadłą rękawicę (stanie się to 25-60 dni - wszystko zależy od słodyczy brzeczki, temperatury i innych czynników).
gotowe wino jest filtrowane przez gazę złożoną w kilku warstwach i wlewane do butelek, wypełniając je po brzegi. Szczelnie zamykamy butelki korkami i wysyłamy do lodówki lub piwnicy.
takie wino jest przechowywane w chłodnym miejscu do 6 miesięcy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g