domowe wino ze sfermentowanego dżemu

Zrób własne wino! Prosty sposób. Zdarza się, że w spiżarni znajduje się słoik-drugi sfermentowany dżem. Nie musisz się denerwować. I spiesz się, aby go wyrzucić. Zwracam uwagę na sposób przygotowania domowego wina ze sfermentowanego dżemu. Wszystko działa dobrze za pierwszym razem, spróbuj!
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 41 g
156 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 69 D 1 h

Wybierz słoik proporcjonalnie do objętości składników(pojemnik powinien być wypełniony 2/3 całkowitej objętości, 5-litrowa butelka jest dobra).

wlej ciepłą wodę, dodaj dżem. Wlej rodzynki (nie musisz ich myć), dodaj cukier (najpierw trochę - 150 gramów, a to w przypadku braku słodyczy, koniecznie spróbuj, aby nie było mdłe).

rozciągamy gumową rękawicę na szyjce butelki, wykonując mały otwór igłą w jednym z palców, aby mieć miejsce na wydostanie się nagromadzonego gazu.

zostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 4 dni, po czym dodajemy kolejną porcję cukru, a do tego:
- zdejmij rękawicę i spuść trochę płynu przez cienką rurkę (około 100 ml);
- w spuszczonym płynie rozcieńczamy 50 g cukru, wlewamy z powrotem do butelki.

po 5 dniach powtarzamy tę samą procedurę.

gotowość jest określana przez opadłą rękawicę (stanie się to 25-60 dni - wszystko zależy od słodyczy brzeczki, temperatury i innych czynników).

gotowe wino jest filtrowane przez gazę złożoną w kilku warstwach i wlewane do butelek, wypełniając je po brzegi. Szczelnie zamykamy butelki korkami i wysyłamy do lodówki lub piwnicy.

takie wino jest przechowywane w chłodnym miejscu do 6 miesięcy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy