Koktajl żurawinowy z piwem imbirowym

lekki napój alkoholowy z żurawiną-spróbuj. Wśród wielu moich przepisów na napoje jest to jedyny alkohol. Często robię piwo imbirowe w ten sposób, ale pewnego dnia postanowiłem przygotować na jego podstawie taki koktajl. Okazuje się słodko-kwaśny z jasnymi nutami imbiru.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
48 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D

1. Piwo imbirowe. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć. Do butelki włożyć starty imbir, cukier i drożdże, wlać sok z cytryny i 2 litry wody. Zamknij butelkę pokrywką i lekko wstrząśnij. Pozostaw piwo w temperaturze pokojowej na 2 dni, od czasu do czasu otwierając pokrywę i wypuszczając Gaz. Przed użyciem odcedź i butelkuj. Przechowywać w lodówce.
2. Wymieszaj sok żurawinowy z cukrem, wlej do pojemnika i włóż do zamrażarki. Gdy zacznie twardnieć, wymieszaj widelcem i wróć do zamrażarki. Powtórz 2-3 razy, aby uzyskać zamrożone okruchy.
3. Włóż laski cynamonu do soku jabłkowego i zagotuj. Ostudzić. Wyjmij cynamon.
4. Rozłóż okruchy żurawiny w szklankach, wlej sok jabłkowy i piwo imbirowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g
  • Sok żurawinowy - 46   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy