koktajl żurawinowy z piwem imbirowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Piwo imbirowe. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć. Do butelki włożyć starty imbir, cukier i drożdże, wlać sok z cytryny i 2 litry wody. Zamknij butelkę pokrywką i lekko wstrząśnij. Pozostaw piwo w temperaturze pokojowej na 2 dni, od czasu do czasu otwierając pokrywę i wypuszczając Gaz. Przed użyciem odcedź i butelkuj. Przechowywać w lodówce.
2. Wymieszaj sok żurawinowy z cukrem, wlej do pojemnika i włóż do zamrażarki. Gdy zacznie twardnieć, wymieszaj widelcem i wróć do zamrażarki. Powtórz 2-3 razy, aby uzyskać zamrożone okruchy.
3. Włóż laski cynamonu do soku jabłkowego i zagotuj. Ostudzić. Wyjmij cynamon.
4. Rozłóż okruchy żurawiny w szklankach, wlej sok jabłkowy i piwo imbirowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Sok żurawinowy - 46 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g