skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz dokładnie posortować jagody, umyć je i wysuszyć. Zbieram jagody we własnym ogrodzie, na ekologicznie czystym terenie, ponieważ nie myję ich - usuwam tylko zepsute jeżyny, a także usuwam łodygi z jagód.
wlej jagody i cukier do dużego słoika: jedna trzecia jagód, jedna trzecia cukru itp. Zawiąż szyję gazą i pozostaw do zaparzenia w ciepłym miejscu na tydzień.
pod koniec tygodnia jagody zaczną aktywnie fermentować. Możesz dowiedzieć się o tym po charakterystycznym kwaśnym zapachu, syczeniu i pojawieniu się piany. Zamiast gazy umieść uszczelkę wodną na szyjce słoika (lub po prostu gumową rękawicę z dziurką w jednym z palców). Następnie słoik należy umieścić w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, aż proces fermentacji dobiegnie końca. Można to zrozumieć po tym, jak rękawica się opróżnia. Średnio zajmie to 1-1, 5 miesiąca.
wlać wlać przez kilka warstw gazy, wlać do butelek, szczelnie zamknąć. Aby poprawić smak napoju, umieść butelki w chłodnym miejscu na 1-2 miesiące. Po tym czasie nalewka będzie gotowa do spożycia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g